"Helft HAVO-scholieren heeft nekklachten. Who cares"

28 FEB 2019 10:55 | RSI-Vereniging

De RSI-vereniging en Hogeschool Rotterdam hebben recent onderzoek uitgevoerd dat dit aantoont. Vierentachtig Havo-scholieren en mbo-studenten zijn ondervraagd. Ruim de helft van hen heeft klachten aan nek, schouders, armen en/of polsen. 

64% heeft nek-en/of schouderklachten en 57% heeft rugklachten. Een derde ondervindt bovendien dagelijks of regelmatig ongezonde stress.

Werken met laptops of tablets, stress en onvoldoende bewegen zijn belangrijke oorzaken van RSI-klachten.

De landelijke richtlijn voor beeldschermtijd is, volgens https://mediaopvoeding.nl 3 uur per dag voor scholieren en jongeren ouder dan 12 jaar. De onderzochte scholieren overschreden dit ruim: 4 uur tot 6 uur per dag beeldschermtijd op school. Huiswerk, wat ook op de laptop moet, en privégebruik komen erbij.

De ondervraagde docenten zeggen dat er nauwelijks aandacht is voor RSI. Van de scholieren geeft tweederde aan niet bekend te zijn met de risico’s op RSI-klachten. Een docent geeft aan dat er zoveel jongeren zó vaak hoofdpijn hebben dat het als normaal wordt gezien.

RSI is een erkende beroepsziekte. Een leerkracht met RSI kan naar de bedrijfsarts en werkaanpassingen krijgen. Leerlingen en studenten met dezelfde risico’s en dezelfde klachten moeten het zelf uitzoeken. In de cijfers van de NIVEL Zorgregistraties is er vanaf 2013 een stijging te zien in het aantal jongeren dat met nek- en rugklachten bij de fysiotherapeut/oefentherapeut komt.

Toch dendert de digitalisering voort. Boeken maken plaats voor digitaal lesmateriaal, toetsen moeten op de laptop en laptop-lessen rukken op. Digitalisatie scheelt (nakijk)werk voor de leerkrachten. De leerkracht ontlasten door scholieren te overbelasten kan echter niet de bedoeling zijn.

Top 4 preventietips van de scholieren:

1.     Goede houding aannemen

2.     Minder laptop/telefoon

3.     Genoeg bewegen en sport

4.     Betere stoelen

De onderzoekers adviseren om een bewustwordingscampagne op te starten, specifieke lesprogramma’s op te zetten en preventie-workshops te geven.

Voor actuele feiten en cijfers zie https://rsi-vereniging.nl 

Uitnodiging

Op zaterdag 16 maart organiseert de RSI-vereniging in Amersfoort de Themamiddag ‘Alle puzzelstukjes bij elkaar’ over de beste manier om RSI-klachten aan te pakken. Het is voor leden en niet-leden, er zijn er geen kosten aan verbonden. Meer informatie en inschrijven op de website https://rsi-vereniging.nl 

Pers is van harte welkom.

https://rsi-vereniging.nl/2019/02/01/al-zin-in-onze-themamiddag-alle-puzzelstukjes-bij-elkaar/  

 

Meer binnen de rubriek Benodigdheden voor bijzonder onderwijs