Optimisme over lage energieprijzen van korte duur, mogelijke prijsexplosie op komst

01 NOV 2023 09:49 | Vastelastenbond
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Dirk-Jan Wolfert

Aanleiding:
ANP App: Prijzen dalen met 0,4 procent door lagere energieprijzen (2)

Het optimisme over de gedaalde energieprijs is mogelijk van korte duur, want we kunnen onze borst natmaken voor prijsstijgingen, onzekere gasleveringen en dalende temperaturen. Hoewel onze gasvoorraad nu nog goed gevuld is, betekent dit niet dat we daarmee de winter doorkomen.

Het conflict tussen Israël en Hamas zorgt voor een oplopende gasprijs en dat gaan we zeker voelen. De leveringszekerheid van vloeibaar aardgas (LNG) uit Egypte komt in gevaar door de oorlog in het Midden-Oosten.

Door het conflict met Hamas krijgt Egypte geen gas meer uit Israël. Een ander knelpunt is de Straat van Hormuz, een cruciale vaarroute voor LNG-tankers. Iran grenst aan deze straat en omdat dit land een vijand van Israël is, vormt dit een potentieel risico voor de gaslevering aan Europa.

Onze afhankelijkheid van de wereldmarkt voor de gaslevering maakt ons kwetsbaar. Volgens bronnen van de Financial Times zet Brussel zich schrap voor mogelijke prijsstijgingen van gas deze winter, ondanks dat de gasvoorraden volledig zijn aangevuld.

Ook de Wereldbank maakt zich zorgen. Als het conflict escaleert, zou de wereldeconomie volgens economen te maken krijgen met een "dubbele energieschok”, niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door het Midden-Oosten.

Consumenten kunnen zich met een contract met vaste tarieven wapenen tegen prijsstijgingen die kunnen ontstaan door dit conflict.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond Torenallee 32-10 Eindhoven Tel: 040 - 782 1234 / 06- 24659263 E-mail: marketing@vastelastenbond.nl.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid