'Festivalorganisatoren nu zelf verantwoordelijk voor stikstofvergunning'

14 FEB 2024 13:22 | DLV Advies
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jeroen van Boxmeer

Aanleiding:
Evenementenbeleid 2024 | Lokale wet- en regelgeving

Organisatoren van festivals moeten tijdig de stikstofuitstoot van hun evenement laten doorrekenen, om te voorkomen dat de provincie er een streep doorheen zet. Zeker nu onder de nieuwe Omgevingswet de stikstofuitstoot niet langer automatisch onderdeel is van de aanvraag van de vergunning die voor evenementen moet worden aangevraagd. 

De verwachting is dat vooral organisatoren van kleinere evenementen hier meer en meer tegenaan gaan lopen. Tot 1 januari zat in de aanvraag voor een evenementenvergunning namelijk een ‘onlosmakelijke verbondenheid’ met de stikstofuitstoot. Je kon dus geen vergunning krijgen zonder dat er ook naar stikstof werd gekeken. Die ‘onlosmakelijke verbondenheid’ is in de nieuwe Omgevingswet geschrapt. Evenementenorganisaties zijn nu zélf verantwoordelijk om na te gaan of ze een stikstofvergunning nodig hebben. Dat zit nog niet bij iedereen tussen de oren.

Bij de opbouw van een muziek- of theaterfestival of een buitensportevenement worden materialen aangevoerd en wordt er gewerkt met machines. Tijdens het evenement heb je te maken met de stikstofuitstoot van generatoren en van de auto’s van bezoekers. Als die uitstoot gevolgen heeft voor een Natura 2000-gebied binnen een straal van 25 kilometer, is hier een vergunning voor nodig. En de normen zijn streng. Je bent al vergunningsplichtig bij een uitstoot van 0,01 mol stikstof per hectare per jaar op het natuurgebied.

Die stikstofneerslag op de natuur wordt berekend via het Aerius-programma. Mocht het te hoog uitpakken, dan moet de uitstoot worden gecompenseerd. Terugdringen van de stikstofuitstoot kan door bij de opbouw te werken met elektrische apparatuur in plaats van met machines met dieselmotoren. Blijft de uitstoot nog steeds te hoog, dan kan een organisatie tijdelijk stikstofruimte leasen, als de provincie daartoe mogelijkheden biedt. Maar zo’n compensatieprocedure kan maanden, en als je pech hebt zelfs jaren, duren dus begin op tijd.

Want het laatste dat je als organisatie wilt, is dat de provincie tijdens de opbouw komt controleren of je wel een stikstofvergunning hebt. Als die niet in orde is, kan het evenement worden stilgelegd. Ook als je géén stikstofvergunning nodig hebt, is het goed als je dan de berekeningen kunt laten zien waaruit dat blijkt.

Milieuorganisaties kunnen bezwaar maken tegen dergelijke evenementen vanwege de effecten op de natuur. Zij kunnen een handhavingsverzoek indienen bij de provincie. Het is daarom zaak om de stikstofvergunning tijdig op orde te brengen.

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur