Provinciale primeurs op vakbeurs InfraTech 2023

20 DEC 2022 11:37 | Provincie Utrecht

Proef de provincie! Onder dat motto zijn op 17-20 januari de Nederlandse provincies vertegenwoordigd op de InfraTech met een bijzondere selectie van projecten voor weg- en waterbouw. De provincies laten niet alleen zien hoe wordt toegewerkt naar een bouwsector die in 2050 volledig circulair moet gaan draaien. De presentaties tonen ook een aantal opvallende primeurs.

Voor deze nieuwste editie van de grootste vakbeurs in Nederland op het gebied van infrastructuur hebben alle provincies in Ahoy Rotterdam de krachten gebundeld. Met als resultaat de Provincieboulevard, een gezamenlijke stand waar dagelijks meerdere presentaties, pitches en lezingen worden gehouden.

100% Circulair bouwen, maar hoe?

Het Nederlandse circulaire economiebeleid is ambitieus: 50% reductie van de vraag naar primaire grondstoffen in 2030 en 100% circulair bouwen in 2050. Wat betekent dit in de praktijk? Deze vraag staat centraal op 18 januari, als prof. dr. Ester van der Voet (Hoogleraar Duurzaam Grondstoffengebruik, Universiteit Leiden) de mogelijkheden verkent van het fenomeen urban mining voor een 100% circulaire economie. Ester van der Voet start haar voordracht om 19.00 uur op de Provincieboulevard. Aansluitend vindt een paneldiscussie plaats met vertegenwoordigers van het Vakberaad Beheer & Bouw, Bouwend Nederland, gemeente Rotterdam, ministerie van I&W en Rijkswaterstaat.

Breed palet aan presentaties

De presentaties van de provincies op de InfraTech laten een breed palet zien aan projecten, waarbij regelmatig terugkomt hoe van aanbesteding tot beheer de infrastructuur zo duurzaam mogelijk wordt gerealiseerd. Zo toont Gelderland de elektrische asfaltcentrale die is ingezet bij het CO2 neutraal onderhoud aan de A348 en laat Noord-Brabant zien hoe bij de reconstructie van de N395 bijna 11.000 ton aan CO2-reductie is behaald. Duurzame voorbeelden van projecten voor bruggenbouw en brugbediening met veel aandacht voor alternatieve energieopwekking komen van de provincies Friesland en Noord-Holland.

Op de Provincieboulevard zijn ook interessante primeurs te zien. Overijssel laat een ontwerp zien van een nieuw werkschip dat volledig wordt aangedreven op waterstof. De provincie Groningen demonstreert hoe voor het eerst in Nederland met behulp van ultra-hogesterktebeton sluisdeuren worden vernieuwd. Innovatief is ook het project van Zeeland waarbij met behulp van sensoren voorspellingen kunnen worden gedaan over de conditie van de Zeelandbrug.

Meer weten?

De projecten die de provincies presenteren op de InfraTech zijn te vinden op www.vakberaad.nl/infratech. Daar vind je ook het overzicht van de dagelijks wisselende (pitch)presentaties op de Provincieboulevard en meer informatie over de lezing ‘urban mining’ van Ester van der Voet.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid