Nieuwe tijdelijke expositie 'Buitengewone geschiedenis' in het Vrijheidsmuseum

26 OKT 2021 11:34 | Vrijheidsmuseum

Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland

“Ik heb geleefd op wat mijn hart mij vertelde. Gevochten om mezelf te zijn. Eigenlijk moet ik dat nog steeds.” Dit vertelde Aaïcha Bergamin (1932-2014). Omdat ze leefde als de vrouw die ze van binnen was, werd ze lastig gevallen, verstoten, gearresteerd en gedwongen opgenomen. Maar ze bleef staan voor wie ze was, reisde de wereld over en vocht voor toegang tot medische zorg en het woord ‘vrouw’ in haar paspoort. Ze keek als oude vrouw tevreden terug op haar leven. “Toch ben ik blij dat alles zo gelopen is. Als ik als meisje was geboren, dan was ik waarschijnlijk een huisvrouw geworden met een boel kinderen. Bah, zo saai.” 

Het verhaal van Aaïcha is één van de velen in de expositie Buitengewone geschiedenis. Transgender in Nederland, een tijdelijke tentoonstelling gemaakt door historicus Alex Bakker en IHLIA (Internationale erfgoedorganisatie op het gebied van lhbti-personen). Deze expositie is te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek van 6 november t/m 31 december 2021.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de lange weg van uitstoting en vooroordelen naar emancipatie en erkenning. Zeventig jaar geschiedenis van trans personen in Nederland komt samen in een visueel rijke expositie met levensgrote portretfoto’s, filminterviews en unieke objecten. Persoonlijke verhalen tonen de moed die mensen hebben (gehad) om zichzelf te zijn, dwars tegen maatschappelijke beelden en verwachtingen in.

Het Vrijheidsmuseum is zeer verheugd met de nieuwe tijdelijke expositie. Sinds het museum in 2019 haar naam veranderde van Bevrijdingsmuseum naar Vrijheidsmuseum, toont ze naast zelfgeproduceerde tentoonstellingen over onderwerpen gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog ook producties van anderen over vrijheid door de jaren heen en vandaag de dag. “‘Buitengewone Geschiedenis’ past natuurlijk perfect in onze nieuwe brede programmering” vertelt conservator Rense Havinga, “want wat is er nu fundamenteler dan de vrijheid om jezelf te kunnen zijn?”

Locatie: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 6 november t/m 31 december 2021. Standaard tarieven Vrijheidsmuseum

Website: www.vrijheidsmuseum.nl

Facebook: /vrijheidsmuseumNL, Twitter: @nooit1verhaal

Instagram: /vrijheidsmuseum

LinkedIn: /company/vrijheidsmuseum

Neem voor meer informatie contact op met drs. Rense Havinga, conservator van het Vrijheidsmuseum, via 024-3974404 of per mail naar welkom@vrijheidsmuseum.nl

Meer binnen deze rubriek