Tilburg heeft een sociale aanpak van de woningcrisis: flexibele, gemengde woonvormen die niet alleen zorgen voor woonruimte, maar ook verbinding stimuleren. Door diverse doelgroepen – van studenten en jongeren tot statushouders en mensen die uit een zorginstelling komen – samen te brengen, wordt niet alleen de woningnood aangepakt, maar ook een sterke gemeenschap opgebouwd. Woensdag 2 april a.s. opent het nieuwste wooncomplex met 180 huurders. De bedoeling is een hechte gemeenschap op te bouwen waar mensen met verschillende achtergronden naar elkaar omkijken.
De stad heeft al succesvolle voorbeelden, zoals ’t Kompas op Zuid, waar bewoners via motivatiegesprekken zijn geselecteerd en samen bouwen aan een hechte woonomgeving. Daarnaast opent op 2 april wooncomplex 'Het Bloemkwartier', waar 180 bewoners modulaire woningen betrekken. Dit nieuwe complex biedt een unieke kans om te zien hoe flexwonen in de praktijk werkt en hoe het bijdraagt aan een inclusieve stad. Twee weken geleden werd het convenant 'wonen Tilburg 2025-2029' getekend dat deze richting kracht bijzet.
Tilburg wil nog verder gaan en onderzoekt samen met zorgorganisatie Amarant hoe ook mensen met een beperking kunnen aansluiten bij deze wooninitiatieven. Dit past binnen Tilburgs DNA: een stad waar ruimte is om te experimenteren en waarin sociale innovatie vooropstaat.
Praktijkvoorbeelden: flexwonen in Tilburg
Tilburg is koploper in flexwonen en heeft al verschillende woonvormen gerealiseerd waarin sociale cohesie een belangrijke rol speelt. Zie ook https://www.tilburg.nl/gemeente/gebiedsontwikkeling/flexwonen/
Realiseren van meer woonruimte
Gemeente Tilburg zet op alle mogelijke manieren in op realiseren van meer woonruimte. Op het versnellen van nieuwbouw, bij voorkeur permanente bouw, maar waar nodig ook op locaties die tijdelijk beschikbaar zijn. Op het transformeren van bestaand bezit en op woningdelen en (soft) woningsplitsen. De corporaties zetten in op wat maximaal financieel haalbaar is en wenselijk vanuit de behoefte van de wijk. Samen met de gemeente worden doorlooptijden verkleind. De gemeente zoekt naar ruimte en rek in de geldende regels en past maatwerk toe om tempo te maken. Andere aandachtsgebieden zijn terug te lezen in het convenant.
Uitnodiging voor pers en media
Door een kijkje te nemen in een nieuw opgeleverd complex, in gesprek te gaan met bewoners die al een jaar in een flexwoning wonen, en door in dialoog te gaan met gemeente, zorgaanbieders, woningcorporaties en bewonersverenigingen, kan er waardevolle content ontstaan rondom een actueel en nijpend thema.
Dit is een origineel bericht van Stichting Marketing Tilburg - (City Marketing Tilburg)
Ga naar alle berichten van deze organisatie.