De zomer: de ideale tijd om te reflecteren “Voorkom overprikkeling of oververmoeidheid”

16 JUN 2021 14:39 | Met Gemak In Het Nieuws i.s.m. Y. van Dongen

DEN HAAG - Teamcoach Yolanda van Dongen introduceert deze zomer het (werk)boek ‘Mijn persoonlijk leiderschap GROEI|SNOEI|BLOEI’. Zij heeft dit boek tijdens de pandemie geschreven om mensen te helpen om hun hernieuwde balans te vinden. “Zeker na deze ongekende pandemieperiode waarin voor veel mensen het leven op zijn kop heeft gestaan. De wereld is veranderd; het is noodzaak om de regie te (her)pakken over je leven, om overprikkeling of oververmoeidheid te voorkomen.” De zomer ziet zij als ideale tijd om te reflecteren. 

Doorgaans maken veel mensen het jaar op rond oud en nieuw. Van Dongen: “De zomer biedt ook de mogelijkheid om een pas op de plaats te maken en te reflecteren. Zeker na deze ongekende pandemieperiode hebben mensen behoefte aan een terugblik en een vooruitblik.” Van Dongen ziet in haar coachingpraktijk dat mensen óf heel blij zijn dat de lockdown passé is en ‘weer los kunnen’, óf ze zien juist op tegen alle sociale druk, ‘heel veel dingen weer moeten’. De centrale vraag is: Hoe houd je balans? Wat past bij jou? Hoe pak je je eigen regie, zodat het leven je niet overkomt?” Dat zou volgens de teamcoach vooral nodig zijn om wanneer alles weer mogelijk is ‘niet opgeslokt te worden in de waan van de dag en mogelijk oververmoeid te raken’. “Onze hersenen moeten weer wennen aan alle nieuwe prikkels.”

Optimale ‘me time’

Van Dongen vervolgt: “Als kind zat ik vaak achter in de auto, onderweg naar Spanje, met zo’n vakantie-doeboek. Daarin stonden puzzels, verhalen, strips, kleurplaten, rebussen, enzovoorts. Leuk om te doen; ik was ik er uren zoet mee.” Tijdens de pandemie schreef zij het boek ‘Mijn persoonlijk leiderschap GROEI|SNOEI|BLOEI’.  “Je zou het net zo kunnen benutten als zo’n vakantie-doeboek, om met jouw eigen persoonlijke ontwikkeling aan de slag te gaan. Optimale ‘me time’ dus!”

Voor meer informatie: https://www.groeisnoeibloei.nl 

Meer binnen deze rubriek