Mr. J.P.H. Donner is door het bestuur van de Carnegie Stichting Vredespaleis en de Minister van Buitenlandse Zaken voorgedragen als bestuursvoorzitter van de Carnegie Stichting Vredespaleis. Zijne Majesteit de Koning heeft deze voordracht aanvaard. De heer Donner zal tevens fungeren als bestuursvoorzitter van de Haagse Academie voor internationaal recht, die gevestigd is in het Vredespaleis. Hij volgt hiermee Dr. Bernard Bot op die deze functies 12 jaar lang bekleedde, en wiens laatste bestuurstermijn op 1 maart 2019 afliep.
De heer Donner is Minister van Staat en was tot november 2018 Vice-President van de Raad van State. Daarvoor was de heer Donner onder andere Minister van Justitie, Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.
Het bestuur van de Carnegie Stichting is zeer verheugd met het aantreden van de heer Donner, die op basis van zijn ruime ervaring en verdiensten, alle relaties zoals die met de internationale instellingen in het Vredespaleis, evenals met de Staat der Nederlanden en de Verenigde Naties als belangrijkste financiers van de stichting, uitstekend zal kunnen beheren.
Vertrouwen in besluitvorming over renovatie
“In het Vredespaleis hebben de afgelopen jaren veel belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden die de internationale rechtsorde versterken en direct bijdragen aan vrede in de wereld. Dat is mede te danken aan enkele renovaties die onder verantwoordelijkheid van de Carnegie Stichting zijn uitgevoerd ten behoeve van de instellingen in het Vredespaleis. Een grote urgente opgave is thans de renovatie van het monumentale hoofdgebouw. Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat de Nederlandse Staat, vanwege de gastlandfunctie die Nederland voor de instellingen in het Vredespaleis vervult, spoedig tot besluitvorming over dit project over zal gaan. Wij zijn verheugd dat de heer Donner bereid is dit complexe traject met alle betrokkenen in goede banen te leiden”, aldus de heer Bot.
12 jaar voorzitterschap dr. Bernard Bot
De Carnegie Stichting is dankbaar voor de uitzonderlijke inzet en betrokkenheid voor het Vredespaleis die de heer Bot sinds 2007 heeft betoond. Onder het voorzitterschap van de oud-Minister van Buitenlandse Zaken is voor het Vredespaleis het bezoekerscentrum voor toeristen gebouwd, is de Grote Rechtszaal gerestaureerd waarin het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties zijn rechtszittingen houdt, en is het Rechtersgebouw gerenoveerd. De heer Bot heeft zich voorts sterk gemaakt voor het behoud van de gerenommeerde Bibliotheek van het Vredespaleis die door de Carnegie Stichting wordt beheerd en die de vele internationale organisaties bedient die zijn gevestigd in de gemeente Den Haag, de stad van vrede en recht. Het Vredespaleis maakt zich thans op voor de renovatie, waarbij het van groot belang is dat de instellingen in het Vredespaleis, waaronder ook het Permanent Hof van Arbitrage waarvoor het Vredespaleis is gebouwd, kunnen blijven werken aan vrede door recht in de wereld. Onder leiding van de heer Bot is door de Haagse Academie voor internationaal recht besloten in het Vredespaleis ook wintercursussen aan te bieden voor studenten uit ruim 100 landen. Daarnaast is recent ook de samenwerking met de Carnegie instellingen wereldwijd versterkt door de Carnegie PeaceBuilding Conversations gezamenlijk te organiseren. Met filantropen in de geest van Andrew Carnegie wordt gewerkt aan partnerschappen voor een vredesagenda.
Carnegie Stichting Vredespaleis
De Carnegie-Stichting is de eigenaar en beheerder van het Vredespaleis in Den Haag. In dit Rijksmonument met het Europees Erfgoedlabel is zowel het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties gevestigd als ook het Permanent Hof van Arbitrage, de Haagse Academie voor Internationaal Recht en de Bibliotheek van het Vredespaleis, de oudste en meest vermaarde bibliotheek wereldwijd op het gebied van internationaal recht en vrede.
De Carnegie-Stichting ondersteunt deze gerenommeerde instellingen bij hun activiteiten. Daarnaast onderhoudt de Stichting het Paleis en is het verantwoordelijk voor de promotie van het Vredespaleis als wereldwijd icoon van vrede en recht.
Met regelmaat worden activiteiten en conferenties georganiseerd. In het bezoekerscentrum van het Vredespaleis wordt een tentoonstelling aangeboden die een introductie geeft op de totstandkoming van het Vredespaleis en de instellingen die er gevestigd zijn. Ook worden er regelmatig rondleidingen door het Vredespaleis aangeboden. De Stichting maakt deel uit van het netwerk van Carnegie-instellingen die ook 100 jaar na het overlijden van de filantroop Andrew Carnegie nog steeds werken aan een betere samenleving.
Dit is een origineel bericht van Vredespaleis Carnegie Stichting
Ga naar alle berichten van deze organisatie.