Op 28 mei zijn alle kinderen en volwassenen uit het kinderdorp in Rafah noodgedwongen gevlucht vanwege een te hoog veiligheidsrisico op de locatie van het kinderdorp. Alle 33 kinderen die in Rafah verbleven, zijn ongedeerd aangekomen op een alternatieve locatie in Gaza.
Noodopvang in het kinderdorp in Rafah stopt
Het kinderdorp in Rafah ving kinderen op die tijdens de oorlog hun ouders verloren of gescheiden werden van hun familie. Door de noodverplaatsing kan het SOS kinderdorp in Rafah niet langer een veilige plek bieden aan de lokale gemeenschap en vluchtelingen in de stad Rafah.
"Het is zeer nadrukkelijk de intentie van SOS Kinderdorpen om zo snel mogelijk de essentiële humanitaire steun voor de lokale bevolking in de Gazastrook te hervatten," zegt Ghada Hirzallah, nationaal directeur SOS Kinderdorpen Gaza.
“Veilige” zones alles behalve veilig
De gevluchte groep (in totaal 245 mensen) bestaat uit kinderen, SOS medewerkers, voormalige programmadeelnemers en hun families. Zij hebben hun tijdelijke nieuwe locaties bereikt. De locaties liggen in gebieden die zijn aangewezen als "veilige zones". “Veilige zones” die eerder doelwit zijn geweest van dodelijke aanvallen. We maken ons enorme zorgen om de veiligheid van de kinderen, zorgverleners en hun families.
Eerdere evacuatie naar de Westelijke Jordaanoever
De meeste kinderen en verzorgers die voor de aanval van 7 oktober 2024 in het SOS kinderdorp in Rafah woonden, zijn in maart al geëvacueerd naar de Westelijke Jordaanoever. Dit was mogelijk dankzij de samenwerking van alle partijen in het conflict. Deze kinderen zijn nu relatief veilig en hebben hun reguliere onderwijs hervat.
Na deze evacuatie bleef SOS Kinderdorpen opvang bieden aan kinderen die hun ouders zijn verloren door de oorlog of gescheiden werden van hun familie.
Bescherm de rechten van kinderen, altijd
In een oorlog lijden kinderen het meest. Voor veel van de kinderen die tijdens de oorlog in het kinderdorp zijn opgevangen, was dit eindelijk een veilige plek om aan de gevechten te ontsnappen. Nu is zelfs deze plek niet veilig meer.
We blijven oproepen tot een onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren. Bescherm kinderen, jongeren en families die door het conflict zijn getroffen zoals dat hun internationale recht is. Elk kind heeft recht op een veilig leven.
De nieuwe locaties waar de kinderen en verzorgers gedwongen naartoe te vluchtten, zijn humanitaire locaties die onder internationaal recht beschermd zijn. Locaties die door geen enkele partij in het conflict en onder geen enkele omstandigheid voor militaire doeleinden gebruikt mogen worden.
We zetten alles op alles om ons werk in Gaza op de nieuwe locaties voort te zetten. We gaan door met het ondersteunen van kinderen, jongeren en families in deze levensbedreigende situatie.
Deze foto is rechtenvrij te gebruiken in combinatie met het persbericht.
Dit is een origineel bericht van SOS Kinderdorpen | Stichting Nederlandse Vrienden der SOS-Kinderdorpen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.