Innovatieve Richter wint Pay it Forward-Oeuvreprijs tijdens Youth Week

12 MEI 2017 14:30 | Nederlands Jeugdinstituut NJi-Erasmus+

Ter ere van het 30-jarig bestaan van Erasmus+ reikt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag de Pay it Forward-Oeuvreprijs uit aan culturele jongerenorganisatie Richter tijdens de European Youth Week. De Pay it Forward-Oeuvreprijs is een erkenning voor de lange staat van dienst van deze bijzondere organisatie en de wijze waarop zij de jongeren betrekken bij hun projecten en hen enorm weten te motiveren.

Uit alle bij Erasmus+ betrokken Nederlandse organisaties is een selectie gemaakt waarin de kwaliteit van de projecten, de impact die de projecten door de jaren heen te weeg hebben gebracht, de mogelijkheden die zij benutten op het gebied van jongerenparticipatie en de mate waarin de organisatie innovatiemogelijkheden benut zijn afgewogen. Richter viel hierin het meeste op.

Pay it Forward

De Pay it Forward-Oeuvreprijs is meer dan een oeuvreprijs. Hij wordt uitgereikt aan een organisatie die op een bijzondere manier de Pay it Forward-gedachte in de praktijk brengt. Wat Richter betreft uit dit zich zo dat zij jongeren en jongerenwerkers een bijzondere internationale ervaring bieden en toerusten met vaardigheden waar zij vervolgens zelf mee aan de slag gaan. Dit heeft onder andere geresulteerd in het feit dat jongerenorganisatie Komst recentelijk het stokje heeft overgenomen van de Europese Vrijwilligers-tak van Richter.

De organisatieleden van Komst hebben ruime ervaring in het hele spectrum van Erasmus+. Van EVS tot stage lopen in het buitenland. Zij hebben de brandende ambitie en zien de noodzaak om zo veel mogelijk jongeren te betrekken bij de mogelijkheden van Erasmus+.

Kwaliteit en innovatie

Richter bestaat dit jaar 30 jaar, is al 20 jaar betrokken bij het programma Erasmus+ en de organisatie blijft innoveren. Alleen al in de afgelopen drie jaar hebben zij bijna 400 deelnemers betrokken bij hun projecten en werkten zij met maar liefst 33 landen samen. Voor het Europees Vrijwilligerswerk (EVS) van Erasmus+ blijven ze nieuwe vormen uitvinden. Daarnaast coördineren zij kwalitatief sterke jongerenuitwisselingen waarin jongerenparticipatie een belangrijk onderdeel is en dragen zij zorg voor de professionele ontwikkeling van jongerenwerkers met bijzondere trainingen. Ten slotte staat niet alleen de impact op de deelnemers van hun internationale projecten centraal, maar is er ook veel aandacht voor de lokale impact. Zo betrekken ze ook de jongeren uit Den Helder en lokale kunstinitiatieven bij hun projecten.

European Youth Week

Begin mei staat heel Europa in het teken van jongeren tijdens de European Youth Week. Dit jaar is er internationaal en in Nederland speciale aandacht voor solidariteit, sociale betrokkenheid van jongeren en de mogelijkheden op het gebied van jongerenparticipatie en beleid. Daarnaast staat het 30-jarig bestaan van Erasmus+ centraal.

Over Erasmus+ Jeugd

Erasmus+ Jeugd is het EU-subsidieprogramma voor jongeren en de jeugdsector. Het programma biedt subsidiemogelijkheden voor internationale projecten voor jongerenorganisaties, jongerenwerk en (lokaal) jeugdbeleid. Erasmus+ Jeugd is onderdeel van Erasmus+, het EU-programma voor onderwijs, jeugd en sport. In Nederland wordt Erasmus+ Jeugd uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut. Kijk voor meer informatie op www.erasmusplus.nl.

Meer binnen de rubriek Benodigdheden voor bijzonder onderwijs