De ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (F35) levert banen, omzet en innovatie op voor de Nederlandse technologische industrie. Tweeduizend werknemers bij meer dan honderd Nederlandse bedrijven hebben in 2019 een baan die direct of indirect met de productie van de F-35 samenhangt. Dat zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé naar aanleiding van de lancering van het eerste operationele toestel. Bovendien is de JSF goed voor het imago van Nederland als technologieland. “Dat is hard nodig, want technologie is de gamechanger bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de toekomst en de basis van het verdienmodel van Nederlandse bedrijven”.
De verwachting is dat de JSF tot 2050 zo’n vierduizend banen oplevert. Dezentjé: “FME- bedrijven als GKN (Fokker), Airbus Defence, Thales en Aeronamic maken bijvoorbeeld elektrische bekabeling, stuurvlakken, start- energie- en koelsysteem, uitlaten, vanghaken en remparachutehouders voor de JSF. Ook ontstaat er veel werkgelegenheid rondom de JSF door afgesloten onderhoudscontracten”. Zo neemt Fokker het onderhoud van de landingsgestellen voor haar rekening.
De JSF is van groot belang voor de ontwikkeling van Nederland als technologieland. “Vanaf het begin van de ontwikkeling van de JSF is in Nederland hoogwaardig onderzoek gedaan, waarmee hoogwaardige banen ontstonden. Daardoor positioneert onze industrie zich sterker voor vervolg opdrachten. In het F-35 programma heeft de Nederlandse technologische industrie laten zien dat zij, door samenwerking met elkaar en met de overheid, in staat zijn om technologisch het beste van het beste te leveren”, aldus Dezentjé.
Dit is een origineel bericht van FME
Ga naar alle berichten van deze organisatie.