Verschenen: Ger Gerrits, Leven voor de kunst, Koos van Brakel en Henk Walst

17 MEI 2023 08:44 | LM Publishers

P E R S B E R I C H T

Bij LM Publishers is verschenen het boek Ger Gerrits, Leven voor de kunst. Het boek beschrijft leven en werk van de Amsterdamse kunstenaar Gerrit Jacobus Gerrits (Nieuwer-Amstel 1893 – Amsterdam 1965). Na een figuratieve periode kiest hij vanaf de tweede helft van de jaren veertig voor de abstracte kunst. Kandinsky, Mondriaan en het kosmische zijn voor hem inspiratiebronnen. Zen en het abstract expressionisme verschaffen hem in de jaren zestig nieuwe impulsen. Zijn werk exposeert hij in binnen- en buitenland.

Gerrits speelde vier decennia lang een prominente rol in de Nederlandse kunstwereld. Voor de oorlog was hij lid van de kunstenaars verenigingen De Onafhankelijken, De Brug en De Grafische. Hij was medeoprichter en voorzitter van Vrij Beelden (1947-1950), oprichter en voorzitter van Creatie (1950-1954) en medeoprichter en bestuurslid van Liga Nieuw Beelden (1955-1960). Tijdens zijn hele carrière heeft Gerrits zich ingezet voor een betere maatschappelijke positie van beeldende kunstenaars.

Deze publicatie bevat een geannoteerde catalogus van 184 werken. Het Stedelijk Museum Amsterdam, het Rijksmuseum in Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bezitten een belangrijke collectie van zijn werk.

Koos van Brakel, voormalig hoofd collectie van het Tropenmuseum en het Nationaal Museum van Wereldculturen, publiceerde eerder over onder andere de Indische schilderkunst, moderne Balinese beeldhouwkunst, de ontwerper en plateel-schilder Leen Muller en de Belgische beeldhouwer Johan Tahon.

Henk Walst (1929-2021), neef van Ger Gerrits, was tijdens zijn werkzame leven hoofd promotie en reclame bij de Avro te Hilversum.

Boekgegevens:

Koos van Brakel, Henk Walst | Ger Gerrits, leven voor de kunst | ISBN: 9789460229886 | Taal: Nederlands | Bindwijze: Hardcover | Pagina's: 200 | verkoopprijs €29,50

Het boek is vanaf nu te bestellen bij LM Publishers via deze link en bij de boekhandel en bol.com. Inkijkexemplaar

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur