'Een regenton en tegels eruit simpele oplossingen tegen schade door extreem weer'

02 MEI 2024 13:35 | IVN Natuureducatie
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Noï Boesten

Aanleiding:
Nederlander ziet extreem weer als risico voor schade aan het huis, maar doet er weinig mee | Geld | Telegraaf.nl

Hoewel de meeste Nederlanders wel beseffen dat extreem weer een risico vormt voor schade aan hun huis, nemen ze nauwelijks maatregelen. Ze geven hun geld liever aan een vakantie uit, zo blijkt uit de Nationale Keuzestress Monitor. Zonde, want met makkelijke groene ingrepen, die niet perse duur hoeven te zijn, valt al veel overlast en schade te voorkomen. Simpel gezegd begint de oplossing op veel plekken met het verwijderen van tegels. 

Hevige regenval wordt een steeds groter probleem, met veel wateroverlast tot gevolg. Meer dan de helft van de Nederlandse tuinen is nu vrijwel volledig betegeld. Bij hoosbuien kan het water amper weg omdat het riool de toevoer ook niet meer aankan met ondergelopen kelders tot gevolg. Het is dan ook belangrijk dat mensen hun huis regenbestendig maken.

Regenton

Een groen dak, dat is begroeid met planten, is een mooie oplossing. Het fungeert als waterbuffer omdat het water tijdelijk opslaat en langzaam afvoert, zodat het riool niet overbelast raakt. Maar een regenton is misschien al een eerste, minder ingrijpende oplossing. Met het water dat je daarmee opvangt kun je als het later misschien weer erg droog is, de planten water geven.

Tegels eruit

Daarnaast raden we bij IVN Natuureducatie natuurlijk aan om de tuin te vergroenen: tegels eruit, bloemen, planten en struiken erin. Het water wordt door de grond opgevangen en bovendien zorgt een groene tuin in de zomer voor heel wat minder hittestress. In een stenen achtertuin ligt de temperatuur op een zomerse dag vele graden hoger dan in een groene tuin. De temperatuur van een terrastegel loopt al snel op naar een onaangename 50 graden. Een groene tuin is voor mens en dier vele malen gezonder. 

Noï Boesten is projectleider Natuur in de buurt van IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Wonen