Glazen Globe 2023 toegekend aan Dit was de plastictijd: een hoopvol kinderboek

06 OKT 2023 09:54 | KNAG

Op donderdag 5 oktober werd de Glazen Globe, de prijs voor het beste geografische jeugdboek, toegekend aan schrijver Geert-Jan Roebers voor zijn inspirerende kinderboek Dit was de plastictijd.

Voorafgaand aan de uitreiking kregen twee klassen op basisschool Het Wespennest in Amsterdam les over de plasticsoep, waarna ze de opdracht kregen om tien minuten het schoolplein te doorzoeken naar zwerfplastic. Met een overweldigende hoeveelheid plastic als decor en een enthousiast publiek ontving schrijver Geert-Jan Roebers de prijs voor zijn boek.

Dit boek, een initiatief van de Plastic Soup Foundation, neemt lezers mee op reis naar een plasticvrije wereld. Dr. P.C. Buis, een archeoloog uit 2132, fungeert als gids en vertelt over het plasticprobleem, de mondiale impact en de inzet van jonge helden.

In tegenstelling tot zijn gebruikelijke enthousiasme tijdens het vooronderzoek, merkte Geert-Jan op dat hij bij dit boek juist steeds somberder werd. De urgentie van het onderwerp overtuigde hem om dit verhaal daarom te schrijven met een hoopvolle toon. Het voorwoord benadrukt het al: de mens is verantwoordelijk voor het plasticprobleem en kan het ook oplossen. Dit was de plastictijd presenteert zo een motiverend verhaal door een duidelijk en herkenbaar beeld van het plasticprobleem te schetsen. De illustraties en foto’s, die minstens net zo belangrijk zijn in het boek, zijn respectievelijk gemaakt door Margot Westermann en Michiel Spijkers.

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) reikt sinds 1986 elke twee jaar de Glazen Globe uit. Op www.geografie.nl/glazenglobe zijn voorgaande winnaars en het juryrapport te vinden.

Glazen Globe in ontvangst genomen

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur