Jongeren in actie voor eigen leefomgeving

05 OKT 2023 15:27 | KNAG

Tijdens de week van 9 tot 13 oktober 2023 zullen leerlingen tussen de 10 en 14 jaar verspreid over Nederland de kans krijgen hun eigen leefomgeving te verbeteren. Gewapend met hun mobiele telefoons en een speciale app, zullen leerlingen de leefomgeving van verschillende buurten inspecteren en tegelijkertijd leren over het belang van participatie.

Ze zullen specifiek speel- en chillplekken observeren en hun bevindingen delen via een app, waarna de verzamelde gegevens automatisch worden weergegeven op een online kaart. Hierdoor krijgen deelnemers en belanghebbenden inzicht in hoe jongeren hun leefomgeving ervaren en welke veranderingen zij graag terugzien.

Dit project, in het kader van het 150-jarig jubileum van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, wordt samen georganiseerd met EduGIS, Esri Nederland en Kadaster en heeft als voornaamste doel de betrokkenheid van jongeren bij hun eigen omgeving te versterken. Het project benadrukt het belang van de stem van jongeren in een leefbare, veilige en duurzame publieke ruimte, waarin zij actief kunnen bijdragen aan de verbetering daarvan.

Het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG), opgericht in 1873, is de vakvereniging voor docenten aardrijkskunde, geografen en allen die zich met het vakgebied geografie (aardrijkskunde) verbonden voelen. Op https://geografie.nl/jongerenparticipatie is meer informatie te vinden, zoals een video, kaart met plaatsen waar scholen meedoen, docentenhandleiding en een achtergrondartikel. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esmée Steenwinkel (onderwijscoördinator KNAG via 06 45556096 / e.steenwinkel@knag.nl of Eelko Postma (secretaris-directeur KNAG) via 06 30795408 / e.postma@knag.nl .

Meer binnen de rubriek Onderwijs