Ruim 5.300 leerlingen op GeoExpeditie: aardrijkskunde komt tot leven buiten het klaslokaal. De GeoWeek nodigt journalisten uit met leerlingen op veldwerk te gaan.
Van 12 t/m 23 mei 2025 gaan ruim 5.300 leerlingen in Nederland het klaslokaal uit voor de GeoWeek – een jaarlijks initiatief waarin leerlingen van 10-15 jaar ontdekken hoe geografie in hun omgeving een rol speelt. Tijdens de GeoExpeditie doen ze veldwerk, bezoeken ze geobedrijven of krijgen ze gastlessen van professionals uit het werkveld.
Projectcoördinator Annika Huizinga: “De GeoWeek laat leerlingen ervaren hoe actueel en relevant aardrijkskunde is voor hun directe leefomgeving.”
Van dijken inspecteren tot geodata kraken
Het aanbod is verrassend veelzijdig: grondboren op het schoolplein, landmeten in het park, de eigen woonwijk klimaatbestendig herinrichten, chillplekken inspecteren, bodemdieren onderzoeken, digitale codes kraken in een GIS of als een dijkwachter een dijk inspecteren. In totaal worden 101 expedities aangeboden door 72 organisaties uit de bodem- water en geo-informatiesector.
De GeoWeek nodigt journalisten uit om met de leerlingen mee te gaan op GeoExpeditie. We zoeken graag een leuk veldwerk uit binnen jullie werkgebied om te verlaan in woord en beeld.
“Ik gebruik elke dag mijn telefoon, maar wist helemaal niet hoe GPS precies werkt,” zegt Nadia (14). “Het veldwerk met GIS tijdens de GeoWeek was echt een eye-opener.”
Over de GeoWeek
De GeoWeek wordt dit jaar voor de 19e keer georganiseerd door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) en draait om actief leren: zelf ontdekken en doen. De geoprofessionals staan te popelen kennis uit hun werkveld met de leerlingen te delen. Voor de scholen is het een unieke kans om praktijkervaring op een laagdrempelige manier onderdeel te maken van het onderwijs. Deelname is gratis.
Partners
De GeoWeek 2025 wordt mede mogelijk gemaakt door het Expertisenetwerk Bodem en Ondergrond, Kadaster, Leer Ons Water Kennen, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen en het KNAG.
Informatie via www.geoweek.nl
Fotobijschrift: Beide onderstaande foto's mogen rechtenvrij gebruikt worden, maar wel in context met dit persbericht en o.v.v. KNAG.
Dit is een origineel bericht van KNAG
Ga naar alle berichten van deze organisatie.