Toegankelijke werkplek is het thema van de Week van de Toegankelijkheid

02 OKT 2024 14:08 | Ieder(in)

Voorstellingen, stadswandelingen, rondleidingen, bijeenkomsten, webinars, prijsuitreikingen en workshops. Van 7 tot en met 12 oktober wordt tijdens de Week van de Toegankelijkheid overal in het land aandacht voor toegankelijkheid gevraagd. Het thema van dit jaar is: een toegankelijke werkplek. Want een toegankelijke werkplek zorgt voor een diverse werkvloer en vergroot het werkplezier.  

Ruim 2 miljoen mensen in Nederland hebben een beperking of chronische ziekte. Deze mensen hebben fysieke, digitale en sociale toegankelijkheid nodig. Daar hoort een toegankelijke werkplek bij. Omdat ieder mens anders is, worden werkplekken ook anders ingericht. Vaak zijn kleine aanpassingen al voldoende. Denk aan een toegang zonder drempels of een trap met markeringslijnen. Misschien een kantine met akoestische panelen of een stilteruimte voor je collega die prikkelgevoelig is. 

Uitgelichte activiteiten in jouw regio 

Overal in het land doen organisaties en bedrijven mee aan De Week van Toegankelijkheid. Zij laten je op allerlei manieren ervaren waarom toegankelijkheid belangrijk is. Op de website vind je een overzicht van alle activiteiten, zowel nationaal, regionaal als lokaal.  

Op maandagochtend 7 oktober trapt organisator Ieder(in) online af met de meest toegankelijke weekstart, samen met het ministerie van VWS, SWOM, KRO-NCRV, Emma At Work en ASML. Wil jij als werkgever het gesprek over een toegankelijke werkplek aangaan? Meld je alvast aan en ontvang een starterskit. Maandagmiddag kun je een online college over inclusief hybride werken volgen. En op woensdag wordt de meest toegankelijke gemeente in Nederland bekendgemaakt.  

Ook in jouw buurt zijn er activiteiten. Volg op vrijdag een workshop Nederlandse Gebarentaal in Veenendaal. Doe op zaterdag mee aan een rolstoelwandeling in Vaassen. Of bezoek een multizintuiglijke museumtentoonstelling in Rotterdam of een tentoonstelling over streetart in Den Haag. Het zijn maar enkele voorbeelden uit het ruime aanbod.   

Online actie #ToegankelijkeWerkplek  

Online delen mensen met en zonder een beperking onder de hashtag #ToegankelijkeWerkplek wat zij nodig hebben om zich welkom te voelen op het werk. Zo zijn er in De Week veel verhalen te vinden over wat er nodig is om een werkplek toegankelijk te maken. Deelnemers aan de Week delen hun activiteiten ook met de hashtag #WeekVanDeToegankelijkheid. Via de sociale mediakanalen van de Week van de Toegankelijkheid ( X, Facebook en Instagram) zie je goede voorbeelden van toegankelijke werkplekken, en blijf je op de hoogte van alle activiteiten en plannen. 

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?  

Toegankelijkheid op je werk, in openbare gebouwen en online is noodzakelijk om zelfstandig aan de samenleving deel te kunnen nemen. En toegankelijkheid maakt het leven ook een beetje aangenamer: een terrasje pakken, een middag winkelen, een expositie bezoeken, een rondje door het bos maken, lachen om een filmpje. Toegankelijkheid maakt het verschil tussen wel of niet meedoen. Met elkaar kunnen we drempels wegnemen. 

De Week van de Toegankelijkheid is een jaarlijks initiatief van Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Voor algemene vragen kunt u terecht bij Dagmar Heijsteeg, persvoorlichter van Ieder(in), op 030-7200010 of via pers@iederin.nl. 

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen