Oproep aan politici en beleidsmakers: bouw woningen voor jongeren met een beperking

25 SEP 2024 16:22 | Ieder(in)

Er zijn te weinig woningen voor jongeren met een beperking. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo is het woonbeleid van de landelijke overheid vooral gericht op ouderenhuisvesting. Ook bouwen gemeenten geen woningen voor jongeren met een beperking vanwege zorgen over meer Wmo-kosten. Daarnaast worden wooninitiatieven van jongeren en hun naasten niet gerealiseerd door een gebrek aan (financiële) steun. Daarom roepen belangen- en jongerenorganisaties politici op om dit te veranderen en meer woningen voor jongeren met een beperking te bouwen.  

In discussies over de woningnood wordt niet gesproken over het tekort aan woningen voor jongeren met een beperking. En dat terwijl er hier veel te weinig van zijn: denk aan woningen voor jongeren met een lichamelijke beperking, intensieve zorgvraag of prikkelgevoeligheid. Daar moet verandering in komen vinden Ieder(in), Wij Staan Op!, de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Per Saldo, Spierziekten Nederland, Coalitie voor Inclusie, Wiel & Deal, de Belangenvereniging van Kleine Mensen, LFB en JongPIT.  

Oproep 

In een petitie vragen jongeren- en belangenorganisaties aan politici en beleidsmakers om werk te maken van de volgende punten: 

  • Bouw toegankelijke woningen voor alle leeftijden.  
  • Geef alleen financiële steun aan bouwprojecten waarin voldoende toegankelijke woningen zijn opgenomen. 
  • Faciliteer (pgb)wooninitiatieven die wij of onze ouders/naasten zelf ontwikkelen.
  • Ondersteun deze initiatieven financieel en met expertise en maak het voor gemeenten aantrekkelijker om wooninitiatieven te ondersteunen.  
  • Geef in het actieplan studentenhuisvesting prioriteit aan het realiseren van toegankelijke en prikkelarme studentenwoningen.  
  • Betrek ons, ervaringsdeskundige jongeren, standaard bij het gemeentelijke woonbeleid.
  • Regel dat in de gemeentelijke woonprogramma's aandacht is voor jongeren met verschillende beperkingen. 
  • Maak de NEN-norm 9120 (Toegankelijkheid van Gebouwen) verplicht, zodat deze als basis gaat dienen voor toegankelijk bouwen.   

De petitie wordt op dinsdag 1 oktober aangeboden aan de Tweede Kamer. 

Meer binnen de rubriek Politiek en overheid