'Consument doet zichzelf ernstig te kort door alleen te besparen op cadeaus'

15 NOV 2023 12:06 | Vastelastenbond
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Dirk-Jan Wolfert

Aanleiding:
APS: Feestdagen in tijden van besparing: nieuwe koopstrategieën van Nederlandse consumenten

Tijdens de feestperiode besparen consumenten op cadeaus. Dit zijn minimale besparingen en geen leuke besparingen. Er zijn veel meer mogelijkheden om te besparen die ook nog eens meer zoden aan de dijk zetten. Zo kunnen huishoudens een besparing van ruim 1.400 euro realiseren door hun vaste lasten onder de loep te nemen.

Momenteel laten honderdduizenden huishoudens dat geld liggen, omdat ze nog een duur variabel energiecontract hebben, te veel voor internet en bellen betalen of over een te dure autoverzekering beschikken. Een overstap levert besparing op, maar toch gebeurt dit nog weinig. Een overstap van autoverzekering kan op jaarbasis 237 euro per jaar schelen blijkt uit onderzoek van Geld.nl. Een overstap van een variabel naar een vast energiecontract kan op jaarbasis een besparing van 774 euro opleveren wijst onderzoek van de Vastelastenbond uit. De verschillen tussen internetabonnementen kunnen op jaarbasis oplopen tot 495 euro.

Een overstap kan veel besparing opleveren. Het is zeker positief dat consumenten tijdens de feestperiode hun koopgedrag aanpassen om te besparen op hun maandlasten. Nog mooier zou het zijn als ze deze lijn doortrekken als het gaat om hun vaste lasten. Bewust omgaan met deze kostenposten kan veel geld opleveren, maar dat is helaas niet terug te zien in het bestedingspatroon. Een overstap naar een energiecontract met vaste tarieven levert naast zekerheid ook welkomstbonussen op. Ook op het gebied van verzekeringen valt te besparen. Door alle vaste lasten onder de loep te nemen, kunnen de kosten gedrukt worden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Dirk-Jan Wolfert Vastelastenbond Torenallee 32-10 Eindhoven Tel: 040 - 782 1234 / 06- 24659263 E-mail: marketing@vastelastenbond.nl.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws