De honger in de wereld blijft toenemen. Momenteel hebben 281,6 miljoen mensen in 59 landen elke dag niet genoeg te eten. Dat zijn er 24 miljoen meer dan vorig jaar. Ook het aantal mensen dat op de rand staat van hongersnood is verdubbeld, zoals in Gaza waar bijna de hele bevolking honger lijdt. De VN Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, die vandaag deze alarmerende cijfers in haar jaarlijkse voedselcrisisrapport publiceert, waarschuwt voor de dreigende hongersnood in Gaza waar al tientallen kinderen zijn gestorven als gevolg van ernstige ondervoeding.
Dirk Jan Jalvingh beleidsmedewerker Oxfam Novib: "De wereldwijde hongercrisis is in wezen een morele crisis. Het is onvergeeflijk dat meer dan 281 miljoen mensen acute honger lijden, terwijl de rijksten ter wereld buitengewone winsten blijven maken. Bijvoorbeeld de defensie-industrie, die wapens leveren die worden ingezet in dit soort conflicten. De top- 100 van wapenbedrijven boekten in 2022 ruim $600 miljard aan omzet. Dat is meer dan 13 keer het budget dat de VN nodig heeft voor noodhulp wereldwijd.”
“We kunnen het roer niet drastisch omgooien zonder een wereldwijde bewustwording van de werkelijke oorzaken. Staten moeten prioriteit geven aan gerechtigheid en vrede boven politieke machtsconflicten. Mondiale vredes- en veiligheidsorganen moeten radicaal worden hervormd om het internationaal recht te beschermen. In Gaza wordt honger door de Israëlische regering bewust ingezet als oorlogswapen. Dat druist compleet in tegen het humanitair oorlogsrecht”.
"Regeringen moeten wereldwijd zorg dragen voor een eerlijke verdeling van voedsel waarbij de rijken zwaarder worden belast en de kwetsbaren in de samenleving, zoals de kleine boeren en de arbeiders, een rechtvaardiger inkomen krijgen”, aldus Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.