Honger neemt wereldwijd opnieuw toe, 281 miljoen mensen hebben niet genoeg te eten

24 APR 2024 13:23 | Oxfam Novib

De honger in de wereld blijft toenemen. Momenteel hebben 281,6 miljoen mensen in 59 landen elke dag niet genoeg te eten. Dat zijn er 24 miljoen meer dan vorig jaar. Ook het aantal mensen dat op de rand staat van hongersnood is verdubbeld, zoals in Gaza waar bijna de hele bevolking honger lijdt. De VN Voedsel- en Landbouworganisatie FAO, die vandaag deze alarmerende cijfers in haar jaarlijkse voedselcrisisrapport publiceert, waarschuwt voor de dreigende hongersnood in Gaza waar al tientallen kinderen zijn gestorven als gevolg van ernstige ondervoeding.

Dirk Jan Jalvingh beleidsmedewerker Oxfam Novib: "De wereldwijde hongercrisis is in wezen een morele crisis. Het is onvergeeflijk dat meer dan 281 miljoen mensen acute honger lijden, terwijl de rijksten ter wereld buitengewone winsten blijven maken. Bijvoorbeeld de defensie-industrie, die wapens leveren die worden ingezet in dit soort conflicten. De top- 100 van wapenbedrijven boekten in 2022 ruim $600 miljard aan omzet. Dat is meer dan 13 keer het budget dat de VN nodig heeft voor noodhulp wereldwijd.”

“We kunnen het roer niet drastisch omgooien zonder een wereldwijde bewustwording van de werkelijke oorzaken. Staten moeten prioriteit geven aan gerechtigheid en vrede boven politieke machtsconflicten. Mondiale vredes- en veiligheidsorganen moeten radicaal worden hervormd om het internationaal recht te beschermen. In Gaza wordt honger door de Israëlische regering bewust ingezet als oorlogswapen. Dat druist compleet in tegen het humanitair oorlogsrecht”.

"Regeringen moeten wereldwijd zorg dragen voor een eerlijke verdeling van voedsel waarbij de rijken zwaarder worden belast en de kwetsbaren in de samenleving, zoals de kleine boeren en de arbeiders, een rechtvaardiger inkomen krijgen”, aldus Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib.

Dirk Jan Jalvingh is beschikbaar voor interviews Oxfam Novib Persvoorlichting, Wilma van der Maten, 0651287965 • Lees het wereldwijde rapport voor voedselcrises (GRFC) 2024 https://www.fsinplatform.org/report/global-report-food-crises-2024/#download • De toename van 23,8 miljoen mensen die te maken hebben met een hoge mate van acute voedselonzekerheid (IPC3+) is deels te danken aan een grotere analysedekking en landeninclusie (1,1 miljard inwoners in 2022 tot 1,3 miljard inwoners in 2023). De netto toename is 17,5 miljoen mensen in IPC3 (zie Technische opmerkingen voor vergelijkbaarheidskwesties). Bron: GRFC 2024. • Naar verwachting zouden in 2023 meer dan 705 000 mensen in vijf landen in een catastrofe verkeren (IPC/CH fase 5) – het hoogste aantal in de GRFC-rapportage en bijna het dubbele vergeleken met 2022. Bron: GRFC 2024. • Het Global Report on Food Crises is een jaarlijks rapport dat wordt gepubliceerd door The Food Security Information Network en de 16 partneragentschappen van het Global Network Against Food Crises. • De top-100 van wapen producerende en militaire dienstverleners hebben in 2022 een totale omzet van $ 597 miljard behaald. Bron: SPIRI 2023 De wereldwijde oproep voor humanitaire respons in 2024 bedroeg $ 46 miljard. Bron: UNOCHA • De escalatie van de vijandelijkheden in Palestina (Gazastrook) eind 2023 heeft geleid tot de ernstigste voedselcrisis in de geschiedenis van het IPC en de GRFC, waarbij de gehele bevolking van 2,2 miljoen mensen te maken heeft met een hoge mate van acute voedselonzekerheid en de helft van de bevolking (ongeveer 1,1 miljoen mensen) naar schatting catastrofale acute voedselonzekerheid ervaart (IPC-fase 5) Bron: IPC-rapport in december 2023 en maart 2024.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen