Aan vier projecten is vandaag de Waterinnovatieprijs van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) uitgereikt. De Waterinnovatieprijs is toegekend aan EQA-Box voor hun waterkrachtinstallatie, de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water, de modulaire sensor van de Multiflexmeter en de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.
Lidewijde Ongering, secretaris-generaal ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en juryvoorzitter van de Waterinnovatieprijs: “De winnaars zijn prachtige voorbeelden van Nederland in transitie naar een duurzamer land. Met oog voor het milieu en energiebesparing proberen de waterschappen en hun partners de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden. De innovatiekracht van de sector stemt me optimistisch. De Nederlandse watersector is koploper als het gaat om klimaatoplossingen.”
De jury bestond verder uit Michèle Blom (directeur-generaal van Rijkswaterstaat), Bas Jonkman (hoogleraar Integrale Waterbouwkunde aan de TU Delft), Ed Nijpels (voorzitter van de borgingscommissie SER Energieakkoord), Hendrik Postma (voorzitter van de Vereniging van Waterbouwers en directeur van Boskalis Nederland), Lidwin van Velden (waarnemend directievoorzitter van de NWB Bank) en Doekle Terpstra (voorzitter van Uneto-VNI).
Naar een duurzaam Nederland
De Waterinnovatieprijs is net als vorig jaar uitgereikt op de Markt- en Innovatiedag Waterschappen: dé jaarlijkse samenkomst van marktpartijen en waterschappen in de Rijtuigenloods te Amersfoort. Tijdens de dag staat de samenwerking tussen overheid en markt centraal en werd vooruitgeblikt. Hoe kunnen de waterschappen samen met de markt de volgende stap zetten naar een duurzamer Nederland? Verduurzaming was ook een thema bij de Waterinnovatieprijs, met een aparte categorie voor vernieuwende ideeën op het gebied van duurzame energieopwekking en energiebesparing bij de waterschappen.
Hein Pieper, vicevoorzitter Unie van Waterschappen: “Het is het afgelopen jaar veel gegaan over het voorkomen van wateroverlast en andere gevolgen van het steeds extremere weer. Maar het is dweilen met de kraan open als ook niet aan de mitigatiekant gedacht wordt. Het voorkomen van verdere klimaatverandering is zeer urgent. Vandaar dat we een speciaal podium hebben geboden voor innovaties op het gebied van energiebesparing.”
De prijs
De winnaars in de vier categorieën krijgen de mogelijkheid om een intensief versnellingstraject aan te gaan. Samen met elke winnaar wordt bekeken of zo’n traject de innovatie verder kan brengen. Als het traject wordt aangegaan, ondersteunt een innovatiemakelaar de verdere realisatie of marktintroductie van de winnaar(s). Het versnellingstraject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Topsector Water, STOWA, en VPdelta.
Winnaars Waterinnovatieprijs 2017:
Innovatieve doorlatendheidssondering – Winnaar Waterveiligheid
In de categorie ‘Waterveiligheid’ viel de doorlatendheidssondering in de prijzen. Met steun van het Hoogwater-beschermingsprogramma hebben waterschap Aa en Maas, Fugro en Deltares een sondeertechniek toegepast waarmee om de twee centimeter de doorlaatbaarheid van de dijk in beeld wordt gebracht. Door het gebruik van deze techniek bleek voor een dijk aan de Maas dat de versterking circa 50% goedkoper kon. Ook scheelt het fors in transporthinder en CO2-uitstoot.
GE(O)ZOND water – Winnaar Schoon water
Het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en drinkwaterbedrijf PWN sleepte de prijs in de categorie ‘Schoon water’ in de wacht met GE(O)ZOND Water. Bij het project GE(O)ZOND Water worden door het gebruik van ozon medicijnresten en andere vormen van microverontreiniging uit afvalwater gezuiverd. Dit gebeurt op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof.
Multiflexmeter - Winnaar Voldoende water
De Waterinnovatieprijs in de categorie ‘Voldoende water’ ging naar de Multiflexmeter. De Multiflexmeter is de peilschaal van de toekomst. Door de toepassing van een standaard open source-elektronicaplatform is een koppeling met allerlei soorten sensoren mogelijk. De eerste versie is de Multiflexmeter-waterhoogte. Er wordt ook gewerkt aan versies voor het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.
EQA-Box Plug & Play Waterkracht – winnaar Energie en waterschappen
Uit de vele inzendingen voor de categorie ‘Energie en waterschappen’ ging de winst naar de EQA-Box Plug & Play waterkracht van EQA-Projects B.V. en waterschap Rivierenland. Deze innovatie is een waterkrachtinstallatie die binnen een dag te plaatsen is bij een stuw, rioolwaterzuiveringsinstallatie, gemaal, in- en uitlaatkokers en spuisluizen. Met deze modulaire waterkrachtinstallatie kan op meer dan 40.000 locaties energie worden opgewekt uit vallend water.
Verbetering IJsseldijk Gouda – Publieksprijs
Om Gouda te beschermen tegen hoogwater op de Hollandse IJssel is een nieuwe techniek gebruikt bij de dijkversterking van de IJsseldijk. De dijk wordt van binnenuit versterkt door cement in de dijk te injecteren: dit is de Cutter Soilmix (CSM)-methode. Met een frees wordt de grond van de dijk vermengd met cement, waardoor panelen in de grond ontstaan en de grondeigenschappen verbeteren. Hierdoor wordt de dijk steviger en veiliger.
Dit is een origineel bericht van Unie van Waterschappen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.