Europese publieksprijs LUX: bekijk de genomineerde films gratis op cinetree.nl

01 APR 2021 07:00 | Europees Parlement

De filmprijs van het Europees Parlement betrekt sinds dit jaar het publiek rechtstreeks bij de LUX-publieksprijs. De winnaar wordt bepaald via een combinatie van de publieke stemmen en de stemmen van de Europarlementariërs, die elk voor 50% tellen. De winnende film wordt op 9 juni 2021 aangekondigd tijdens de LUX-publieksprijsuitreiking in het Europees Parlement. De drie genomineerde films werden al eerder onthuld tijdens het European Film Awards-festival op 12 december 2020: Druk, Collective en Corpus Christi. Van 1 tot en met 12 april kun je twee van deze films gratis op Cinetree.nl bekijken en voor 23 mei jouw stem uitbrengen op luxaward.eu/vote. 

Wat is de vernieuwde LUX-publieksprijs?

De filmprijs, die dertien jaar geleden door het Europees Parlement werd opgericht om de verspreiding van Europese films te steunen, heeft dit jaar een make-over gekregen. Naast dat het publiek rechtstreeks betrokken wordt bij de keuze van de winnaar, bundelt de nieuwe LUX-prijs krachten met de European Film Academy om een breder publiek te bereiken. Om deze verandering te markeren, heeft de prijs een nieuwe naam gekregen: de “LUX Europese publieksprijs voor de beste film”.

Ook dit jaar staat de prijs weer symbool voor het belang van cultuur voor het Parlement. De LUX-prijs heeft een reputatie opgebouwd door Europese coproducties te selecteren die actuele, sociale en politieke onderwerpen in de kijker zetten en debat over onze waarden aanmoedigen. Deze nadruk blijft belangrijk. De prijs probeert films nog steeds toegankelijk te maken voor een breder publiek dankzij de ondertiteling van de geselecteerde films.

Welke films zijn geselecteerd?

Op 12 december 2020 verkoos het selectiepanel van de LUX-publieksprijs Collective, Corpus Christi en Druk tot de genomineerden tijdens het European Film Awards-festival.

Druk (Another Round) van Deense regisseur Thomas Vinterberg (originele titel: Druk)

Heb je weleens gehoord over de theorie van de Noorse psycholoog Finn Skårderud dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest verruimt, creativiteit zou stimuleren en ons gelukkig kan maken? Vier leraren op een middelbare school zetten een experiment op, maar wat eerst een oplossing voor hun midlifecrises lijkt, ontspoort al snel. Vinterberg’s film gaat niet alleen over drinken en heeft een diepere boodschap over de hoogte- en dieptepunten van het leven, en hoe daar op de juiste manier mee om te gaan.

- Collective van Roemeense regisseur Alexander Nanau (originele titel: Collective)

Deze aangrijpende documentaire is genoemd naar de nachtclub in Boekarest waar een tragische brand 27 jonge sterfgevallen en 180 gewonden ten gevolge had. De documentaire volgt een team journalisten die onderzoeken waarom 37 van deze slachtoffers in het ziekenhuis stierven terwijl hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen hoe angstaanjagende corruptie en nepotisme levens kan kosten, maar tonen ook dat moed en vastberadenheid deze corrupte systemen kunnen verbeteren.

- Corpus Christi van Poolse regisseur Jan Komasa (originele titel: Boże Ciało)

Een film die deels gebaseerd is op het waargebeurde verhaal van een jonge ex-gedetineerde, Daniel, die een spirituele transformatie ondergaat en priester wil worden. Door een speling van het lot, krijgt Daniel de verantwoordelijkheid over een parochie in een klein Pools dorpje. Naarmate het verhaal evolueert, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat vreet aan de gemeenschap. Via het verhaal van deze charismatische priester, onderzoekt Komasa wat een gemeenschap vormt en wat ons vatbaar maakt voor, al dan niet verzonnen, leiderschap.

Kijk en stem!

De winnaar wordt gezamenlijk gekozen door leden van het Europees Parlement en door de kijkers, die elk 50% van de stemmen vertegenwoordigen. De winnende film zal op woensdag 9 juni 2021 bekendgemaakt worden tijdens de prijsuitreiking in het Parlement.

Wil je de films bekijken en meestemmen? Ontdek op www.luxaward.eu hoe en waar je de Druk, Corpus Christi en Collective kunt bekijken (online of in de bioscoop) en breng je stem uit via de website voor 23 mei 2021 (https://luxaward.eu/nl#voting)

Samenwerking met Cinetree.nl Van 1 april tot en met 12 april kun je twee van de geselecteerde films, Collective en Corpus Christi gratis bekijken op Cinetree via www.cinetree.nl/LUX. Cinetree is een online filmplatform dat haar leden toegang biedt tot films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maken ze een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken. Europarlementariër Lara Wolters (PvdA, S&D, NL) geeft op deze pagina ook een toelichting op de vernieuwde LUX-publieksprijs en licht een tipje van de sluier op over haar favoriete film: “Ik zelf ga stemmen op Corpus Christi. Niet alleen omdat ik dat een mooi verhaal vond, over iemand die principes heeft en niet bezorgd is die uit te dragen, maar ook omdat Corpus Christi prachtig gefilmd is. Ik heb enorm genoten van de mooie beelden van dat Poolse dorp”.

Meer binnen de rubriek Films