Aankondiging tentoonstelling van El Salahi, Hammons, en Brouwn

22 AUG 2017 17:27 | Prins Claus Fonds

AANKONDIGING: Het Prins Claus Fonds presenteert samen met het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK): Three Crossings: El Salahi, Hammons, Brouwn. Drie visionaire conceptuele kunstenaars die ieder op eigen wijze de moderne kunst hebben beïnvloed. De tentoonstelling, samengesteld op drie locaties door kunsthistoricus Salah M. Hassan, toont een internationaal perspectief op de ontwikkelingen in de moderne kunst.

Three Crossings opent op 23 november als onderdeel van het Amsterdam Art Weekend in de Prince Claus Fund Gallery.  

Ibrahim El Salahi (Soedan, 1930) combineert Afrikaanse en Arabische tradities in nieuwe concepten. Hij was een van de oprichters van de invloedrijke ‘Khartoum School’ in de jaren 60, studeerde in Engeland en de VS en werd later directeur van Cultuur voor de Soedanese overheid. Na een couppoging werd hij zonder aanklacht gevangengezet. In de gevangenis en tijdens zijn huisarrest maakte hij zijn meest bekende werk: The Prison Diaries - schetsen over zijn leven in gevangenschap. Vervolgens vertrok hij naar Engeland waar hij zijn artistieke ontdekkingstocht voortzette. In 2001 ontving El Salahi de Prins Claus Prijs.

“Wat zijn werk zo interessant maakt is de spanning tussen een intellect dat op zoek is naar puurheid van expressie en tegelijkertijd een verbeeldingskracht die geen grenzen duldt.” – Adrian Hamilton in the Independent 15 juli 2013

Stanley Brouwn (Suriname, 1935 – Nederland, 2017) woonde en werkte sinds 1957 in Amsterdam. Hij sloot zich aan bij de pioniers van de conceptuele kunstbeweging Zero en bij de minimalisten van de internationale kunststroming Fluxus in de jaren 60 en 70. Brouwn experimenteerde ook met participerende kunst waarbij de creatie vooral in de handen van het publiek lag, in plaats van in die van de kunstenaar.  Zijn uitgangspunt dat de kunstenaar immaterieel moet zijn betekent dat hij weigerde zijn werk te reproduceren of te fotograferen. Hij wilde ook niet geïnterviewd worden en bezocht geen openingen. Hoewel Brouwn altijd een ongrijpbare kunstenaar bleef, werd zijn werk geëxposeerd op de Venetië Biënnale en tijdens 4 edities van documenta.

David Hammons (VS, 1943) is een van de belangrijkste conceptuele kunstenaars van dit moment. Tijdens zijn carrière die meer dan 50 jaar omspant gebruikte hij verschillende media, vaak met visuele woordspelingen en gevonden voorwerpen die het Afrikaans-Amerikaanse leven onderzoeken en becommentariëren. Hoewel hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Amerikaanse kunstenaars van de afgelopen halve eeuw, vermijdt hij publiciteit, geeft hij weinig interviews en verkoopt hij zijn werk liever vanuit zijn studio dan via een galerie.

Over de curator van Three Crossings: Salah M. Hassan is auteur, curator en kunsthistoricus aan de Cornell Universiteit in de VS. Hij is daar Goldwin Smith Professor en directeur van het Instituut van Comparative Modernities, Professor aan het Afrikaanse Studies- en Onderzoekscentrum, en Professor in de Afrikaanse- en Afrikaanse Diaspora Kunstgeschiedenis en Visuele Cultuur aan de faculteit Kunstgeschiedenis en Visuele Studies. Hij was lid van de Prins Claus Prijzen Commissie (2012-2015).

Over het Prins Claus Fonds & het AFK

Het Prins Claus Fonds zoekt actief naar culturele samenwerking op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen met excellente partners in gebieden waar de middelen en mogelijkheden voor culturele expressie, creatieve productie en onderzoek beperkt zijn en cultureel erfgoed wordt bedreigd.

Het Prins Claus Fonds en het AFK zijn voor 2017 een nieuwe samenwerking gestart om internationale kunst en buitengewone makers in Amsterdam te presenteren. Daarmee hebben het Prins Claus Fonds en het AFK het volgende doel: het creëren en stimuleren van wederzijdse inspiratie en co-creatie in de stad, en het neerzetten van nieuwe maatschappelijk-culturele ideeën.

www.princeclausfund.org

www.afk.nl

Meer binnen deze rubriek