'Bewerkte voedingsingrediënten zijn grote boosdoener in opkomende diabetesepidemie'

16 MEI 2024 08:37 | TastyBasics
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Jan Buining

Aanleiding:
Verborgen epidemie aan het licht: steeds meer mensen met prediabetes in Nederland | Het Parool

De recente publicatie van de Universiteit Maastricht benadrukt een alarmerende realiteit: Nederland telt maar liefst 1,4 miljoen prediabeten. Opgeteld bij de gediagnosticeerde diabeten betekent dit dat één op de drie volwassenen ontregeld is. De overweldigende prevalentie van overgewicht speelt hierbij een centrale rol, waarbij leefstijlfactoren, vooral voeding, de hoofdoorzaak zijn.

Wat maakt voeding zo chronisch ontregelend? Het gaat verder dan enkel te weinig groente eten. De kern van het probleem ligt in de overconsumptie van bewerkte grondstoffen, die vaak resulteren in lege calorieën zonder voedingswaarde. Meer dan de helft van alles wat Nederlanders eten zijn zulke industrieel geconcentreerde calorieën. Ze komen voor in ‘gewone’ producten als witbrood, witte pasta, koekjes, cake, ontbijtgranen, frisdrank en kant-en-klaar sauzen. Deze lege calorieën, voornamelijk afkomstig van ultra-bewerkte koolhydraten/suikers en vetten, verstoren de spijsvertering, balans in darmwerking en de gezonde hormonale regulatie.

Het advies voor consumenten is helder: kijk naar de ‘ingrediënten’-opsomming op de verpakking. Wees terughoudend als suiker, zetmeel, glucosestroop, maltodextrine, pure vetten/oliën en bloem prominent aanwezig zijn. Koolhydraten/suikers en vetten horen thuis in voeding als onderdeel van hele onbewerkte grondstoffen, maar niet wanneer ze in overmatige concentraties voorkomen zoals vaak het geval is bij bewerkte voedingsmiddelen.


Meer binnen de rubriek Winkels en consumentenmarkt