Stadslabs: een oplossing voor weerbarstige vraagstukken in wijken?

29 JUN 2022 17:17 | Publiek Denken

Nieuwe MOOC Stad als lab 5 juli van start

Steeds vaker ontstaan samenwerkingsverbanden waarin professionals samen met bewoners, ondernemers en onderzoekers werken aan innovatieve, lokale oplossingen voor stedelijke opgaven. Denk hierbij aan gezond oud worden, de energietransitie, of armoede- en jeugdproblematiek. Die samenwerking in stadslabs biedt veel kansen maar gaat niet vanzelf. In de nieuwe MOOC Stad als Lab vindt men inspirerende filmpjes met waardevolle adviezen en tips, en een kijkje in de keuken bij stadslabs in Amsterdam, Den Haag en Utrecht.

Stadslabs schieten als paddenstoelen uit de grond. Een rondgang leert dat meer dan de helft van de circa 75 stadslabs gericht is op sociale kwesties. Bij ongeveer de helft van de geïnventariseerde samenwerkingsverbanden zijn bewoners betrokken en is sprake van enige vorm van bewonersparticipatie. Maar, wat zijn stadslabs eigenlijk? Wie of wat heb je nodig om een stadslab op te zetten? Welke uitdagingen bestaan er? Hoe zorg je voor een gelijkwaardig samenspel? En hoe ziet de impact van een stadslab er dan uiteindelijk uit? In de MOOC[1] Stad als lab die 5 juli van start wordt antwoord gegeven op deze vragen en leert men in drie inzichten alles over de stad als lab!

De MOOC Stad als lab is interessant voor iedereen die zich bezighoudt met complexe stadsproblematiek, van onderzoekers, beleidsmakers, wijkmanagers, professionals en ondernemers tot studenten en docenten.

Deze MOOC is te bekijken via www.omooc.nl of bekijk hier alvast de promotievideo: https://youtu.be/efmqMr57MY8

[1] MOOC staat voor massive open online course. Het is een nieuwe manier van kennis verwerven en delen in de publieke sector. Deze digitale leeromgeving biedt inzichten, handreikingen en praktische tips met inspirerende voorbeelden

 

Meer binnen deze rubriek