Terwijl duurzame mobiliteit in de Randstad steeds populairder wordt, blijven automobilisten in de noordelijke provincies vaker vasthouden aan traditionele benzine- en dieselauto’s.
Uit onderzoek van Autokan.nl onder 1000 autobezitters blijkt dat 64% van de Randstedelingen kiest voor een duurzaam alternatief, terwijl dat percentage in Friesland, Groningen en Drenthe op 52% ligt. In Gelderland, Overijssel en Flevoland is dat slechts 36%, en in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland 40%
Autobezit per huishouden in Groningen veel lager dan in de randstad
In de Randstad bezit 53% van de huishoudens meer dan één auto, tegenover 39% in Friesland, Groningen en Drenthe. Ook in andere regio’s ligt dat lager: 40% in Gelderland, Overijssel en Flevoland en 46% in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. Ondanks dit grotere autobezit rijdt men in de Randstad vaker hybride of elektrisch (27%), terwijl dat percentage in Groningen en de andere noordelijke provincies maar 14% is.
Beschikbaarheid, kosten en afstand naar werk beperken de mogelijkheden in de noordelijke provincies
Emissiebeleid: bedreiging of kans?
Opvallend is dat het emissiebeleid in de Randstad een veel grotere rol speelt bij de overstap naar elektrisch rijden. 42% van de Randstedelingen geeft aan dat milieuregels hun keuze voor een elektrische auto beïnvloeden. In het noorden is die urgentie minder voelbaar, waardoor duurzame alternatieven minder snel omarmd worden.
Groeiende interesse in deelmobiliteit, ook in het noorden
Toch groeit ook in Groningen de interesse in deelmobiliteit. Zo stijgt het aantal deelauto’s jaarlijks (CROW, 2023) en neemt de populariteit van aanbieders zoals Greenwheels toe. Daarnaast zet het kabinet in op strenger stikstofbeleid, wat op termijn ook gevolgen zal hebben voor de noordelijke provincies (Nieuwe Oogst, 2025).
Hoewel Groningen en de rest van het noorden nog achterblijven in de transitie naar duurzame mobiliteit, kan dit veranderen met gerichte investeringen. Meer laadpalen, betere OV-verbindingen en betaalbare leaseconstructies kunnen duurzame alternatieven toegankelijker maken. Initiatieven zoals Nij Begun laten zien dat er mogelijkheden zijn om juist Groningers extra te ondersteunen in deze transitie. "Zonder extra stimulansen blijft elektrisch rijden in het noorden vooral een zaak voor in de Randstad ,” aldus Henk Bakker van Autokan.nl.
Dit is een origineel bericht van Autokan
Ga naar alle berichten van deze organisatie.