De kou zorgt voor topdrukte bij verwarmingsbedrijven. Vooral veel oudere cv-ketels die geen regelmatig onderhoud hebben gehad, laten het afweten. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, zetten installateurs alles op alles om storingen zo snel mogelijk te verhelpen. ‘Op dagen als deze blijkt weer hoe belangrijk verwarmingsmonteurs zijn. Ze draaien overuren om ervoor te zorgen dat niemand in de kou blijft zitten. Onze leden houden Nederland warm.’
Drukte is ongekend groot
De drukte bij verwarmingsbedrijven is deze week ongekend groot. Monteurs zijn de hele dag in touw om storingen aan cv-ketels te verhelpen. Bij installatiebedrijf Verspeek in Valkenswaard staat de telefoon roodgloeiend. Directeur Martijn Verspeek: ‘Het is alle hens aan dek. Ik ben vandaag zelf storingen aan het verhelpen, dat is nog nooit voorgekomen.’ Ook bij Hove Techniek in Zwaag is het topdrukte. ‘Vanochtend stroomde mijn voicemail letterlijk vol’, zegt directeur Martijn Veldhuisen. ‘Tot nu toe kunnen we het nog net bijbenen.’ Yvonne Michorius van Michorius Installatiebedrijf uit Haaksbergen ziet een duidelijk patroon in de storingsmeldingen. ‘Het zijn vooral oudere, slecht onderhouden ketels die in storing gaan of ketels die al lang aan vervanging toe zijn.’
Regelmatig onderhoud voorkomt problemen
Op winterse dagen moet een cv-toestel op vol vermogen draaien. Als er onderdelen versleten of vervuild zijn, is dit het moment waarop het misgaat. Techniek Nederland raadt consumenten aan om de cv-ketel regelmatig te laten onderhouden. Dat voorkomt problemen, juist wanneer het koud wordt. In de handleiding van de cv-ketel is te vinden hoe vaak de ketel onderhoud nodig heeft. Meestal is dat eens per jaar of eens per twee jaar.
Cv-ketel tijdig vervangen
Het is verstandig om oudere cv-toestellen tijdig te vervangen. De gemiddelde technische levensduur van een cv-ketel ligt tussen de twaalf en vijftien jaar. Bij oudere ketels neemt de kans op storingen toe. Bovendien is een nieuwe, moderne cv-ketel meestal aanzienlijk zuiniger in het gebruik.
Hoge gasprijzen
Regelmatig onderhoud van de cv-ketel is niet alleen belangrijk om storingen te voorkomen. Onderhoud zorgt er óók voor dat de cv-ketel optimaal is afgesteld en zo min mogelijk gas verbruikt. Dat kan zeker met de huidige gasprijzen een flinke besparing opleveren.
Koolmonoxide is een sluipmoordenaar
Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen, zoals vergiftiging door koolmonoxide (CO). Koolmonoxide ontstaat als de cv-ketel het gas niet volledig verbrandt. Zeker in combinatie met een gebrek aan ventilatie kan koolmonoxide levensgevaarlijk zijn. Doekle Terpstra: ‘Koolmonoxide is een echte sluipmoordenaar. Je kunt het niet zien, ruiken of proeven. Helaas vallen er nog elk jaar slachtoffers.’ Techniek Nederland adviseert om áltijd goed te blijven ventileren, óók als het buiten stevig vriest.
Ook extra werk door verduurzaming
Installateurs hebben het niet alleen druk met storingen aan cv-ketels, maar er is ook veel extra werk hebben door de sterk groeiende vraag naar verduurzaming. Terpstra: ‘Verduurzamen loont meer dan ooit. Als je je huis voorziet van een moderne, duurzame installatie, levert dat een fors lagere energierekening op.’
Tips om warm en energiezuinig de winter door te komen
Voorkom koolmonoxidevergiftging
Laat de cv-ketel regelmatig onderhouden door een installateur of servicebedrijf aangesloten bij Techniek Nederland. Blijf goed ventileren, óók als het hard gaat vriezen. Sluit ventilatieroosters niet af.
Laat tijdig onderhoud uitvoeren
Een onderhoudsbeurt door een Techniek Nederland installateur zorgt voor probleemloos stoken. De installateur controleert de werking van de ketel en vervangt onderdelen die aan vervanging toe zijn. Zo blijft de ketel ook de komende winter zijn werk optimaal doen.
Ontluchten en bijvullen
Controleer zelf regelmatig of de waterdruk in de verwarmingsketel nog op het juiste niveau staat. Bij de meeste cv-ketels moet de druk tussen 1,5 en 2 bar zijn. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van de cv-ketel. Vul de ketel op tijd bij en ontlucht de radiatoren regelmatig.
Sluit radiatorkranen niet af
Zorg er altijd voor dat alle radiatoren, dus ook in de ruimtes waar niemand komt een beetje open staan. Zo blijft het water in de cv-installatie circuleren. Dat voorkomt bevriezing van leidingen. De kans op bevriezing is het grootst in slecht geïsoleerde woningen.
Sluit een onderhoudscontract af
Leden van Techniek Nederland laten vanzelfsprekend niemand in de kou zitten, maar mensen met een onderhoudscontract hebben voorrang bij het verhelpen van een storing. Daarom is het aan altijd te raden een onderhoudscontract af te sluiten. Dan heb je er bovendien zelf geen omkijken meer naar en wordt de cv-ketel altijd tijdig onderhouden.
Snel warm water
Bij een ketel die op zolder hangt, kan het soms wel een minuut duren voor het water uit de keukenkraan heet wordt. Een boiler in een keukenkastje levert veel sneller warm water. Niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. Een boiler is bovendien eenvoudig te installeren.
Dit is een origineel bericht van Techniek Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.
22 DEC 2024
21 DEC 2024
20 DEC 2024