SURF Research Support Champions 2022

10 MEI 2022 15:40 | SURF

Sarah Coombs,                       Serkan Girgin         en               Michèle Huijberts

Onderzoeksondersteuners Sarah Coombs, Serkan Girgin en Michèle Huijberts in het zonnetje gezet

De SURF Research Support Champions 2022 zijn Sarah Coombs (hogeschool Saxion), Serkan Girgin (Universiteit Twente) en Michèle Huijberts (UMC Leiden). De winnaars zijn bekendgemaakt tijdens SURF Research Week. SURF Research Support Champions zetten zich in voor onderzoek op het gebied van researchdatamanagement en ict. Bijvoorbeeld met het opslaan, beheren, archiveren en delen van onderzoeksdata, maar ook bij softwareontwikkeling en advies over onderzoekstoepassingen.

“Alle onderzoeksondersteuners die dit jaar werden voorgedragen, zijn in feite winnaars”, aldus juryvoorzitter Ron Augustus. “De ingezonden nominatieformulieren maken duidelijk hoe groot hun toegevoegde waarde is. Het is mooi te zien dat de collega's die deze onderzoeksondersteuners hebben voorgedragen hen zo ongelooflijk waarderen.” De jury heeft unaniem deze 3 winnaars aangewezen:

Sarah Coombs, adviseur Research Support bij Saxion (categorie Hogescholen)

Sarah Coombs ondersteunt niet alleen onderzoekers van haar eigen instelling, maar is ook nationaal en internationaal zeer actief. Ze is een echte expert en heeft een belangrijke rol gespeeld in de professionalisering van data stewardship. Zij heeft er onder andere voor gezorgd dat 20 hogescholen hun krachten hebben gebundeld in een Digital Competence Center (DCC) om op nationaal niveau samen te werken aan onderzoeksondersteuning. Sarah's kracht is dat ze het werk van de onderzoeker begrijpt.

Serkan Girgin, universitair docent en hoofd van het Center of Expertise in Big Geodata Science, Universiteit Twente (categorie Universiteiten)

Serkan Girgin bouwde een data-analyse platform dat gemakkelijk toegang biedt tot vele open-source geografische analysetools. Hij is door meerdere mensen voorgedragen: collega's van de Universiteit Twente, maar ook onderzoekers in het buitenland. Uit de nominaties blijkt dat Serkan echt impact heeft in zijn vakgebied en hij heeft een breed netwerk. Hij is zeer actief in het promoten van open en reproduceerbaar onderzoek in de bredere wetenschappelijke gemeenschap, en kijkt ook over landsgrenzen heen.

Michèle Huijberts, informatie-architect bij de afdeling radiologie van UMC Leiden (Categorie UMC & Research)

Michèle Huijberts ontwikkelde een infrastructuur die beelden van MRI-scanners automatisch anonimiseert en opslaat. Hierdoor kunnen patiënten straks in minder dan 10 minuten worden gescand in plaats van de huidige 30-60 minuten. Verbindingen tussen het opslagsysteem van het ziekenhuis, de hardware van de MRI-scanner, het systeem voor elektronische patiënteninformatie en een server voor anonimisering om te voldoen aan de privacyregelgeving waren hiervoor nodig. Michèle’s data-infrastructuur maakt het ook mogelijk samen te werken met andere instituten.

Over de SURF Research Support Champions

Met deze prijs wil SURF onderzoekondersteuners, zoals datastewards, ict'ers, bibliotheekmedewerkers en onderzoeksassistenten, een platform geven en anderen inspireren. De kandidaten zijn voorgedragen door hun collega's. Bij de beoordeling van de inzendingen is gekeken naar de kwaliteit van de ondersteuning, de manier waarop de genomineerden de behoeften van onderzoekers verbinden met onderzoekondersteuning, en de impact van hun werk. De inzendingen die de jury ontving, waren divers, gevarieerd, uitgebreid en enthousiast onderbouwd.

De jury van de SURF Research Support Champions 2022 bestond uit: chief innovation officer SURF en juryvoorzitter Ron Augustus, directeur Netherlands eScience Center Joris van Eijnatten, senior beleidsadviseur Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra Petra Drankier, bestuurslid Promovendi Netwerk Nederland Lisa Oskam, projectmanager DCC Praktijkgericht Onderzoek Saxion Hans Vossensteyn en co-voorzitter DCC-implementatienetwerk Jeroen Rombouts.

Zie het volledige (Engelstalige) juryrapport voor een uitgebreide toelichting.

Meer over SURF Research Week: https://www.surf.nl/en/researchweek

 

SURF is de ict-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Binnen de coöperatie SURF werken universiteiten, hogescholen, mbo-scholen, onderzoeksinstellingen en de universitaire medische centra samen aan ict-voorzieningen én vernieuwingen. Hierdoor beschikken studenten, docenten, onderzoekers en medewerkers onder gunstige voorwaarden over de beste ict-voorzieningen voor toponderzoek en talentontwikkeling.

Meer binnen de rubriek Wetenschap