Onderzoeksrapport China’s invloed in het bedrijfsleven in Nederland

24 MEI 2022 09:00 | LeidenAsiaCentre

HET EMBARGO OP HET RAPPORT GELDT TOT 1 JUNI 12:30

Op 1 juni verschijnt het LeidenAsiaCentre onderzoeksrapport "Chinese Influence and Networks among Firms and Business Elites in the Netherlands" van Prof. Dr. Frank Pieke (Universiteit Leiden, LeidenAsiaCentre) en Dr. Naná de Graaff (Vrije Universiteit Amsterdam). 

Het onderzoeksrapport richt zich op de connecties van Chinese zakelijke elites met Nederlandse en andere internationale zakelijke elites, en hoe hun onderlinge interacties de activiteiten van Chinese bedrijven in Nederland beïnvloeden. Daarnaast is ook onderzocht hoe de Chinese Communistische Partij (CCP) zich in het buitenland organiseert en in hoeverre Chinese bedrijven in Nederland verbonden zijn met, of beïnvloed worden door, de CCP.

Het rapport concludeert dat Chinese zakelijke elites, wiens bedrijven elkaar beconcurreren, deel uitmaken van een flexibel netwerk van onderlinge steun en informatie-uitwisseling. Chinese bedrijven in Nederland nemen daarnaast vaak Nederlandse bestuursleden of managers in dienst vanwege hun lokale expertise. Expansie en het realiseren van winst zijn de belangrijkste doelstellingen van deze bedrijven. Hierbij krijgen zij te maken met de politisering van de Chinees-Europese verhoudingen. Er is momenteel slechts beperkt direct bewijs van CCP-organisatie binnen Chinese bedrijven in Nederland, maar er is er wel sprake van een duidelijk initiatief om de organisatie van de CCP in Europese bedrijven te versterken. Dit initiatief richt zich echter niet direct op het beïnvloeden van Europese samenlevingen.

Dit rapport is gefinancierd met onderzoeksgeld van het China Kennisnetwerk van de Rijksoverheid. Het China Kennisnetwerk heeft tot doel China’s beleid, motieven en visie beter te begrijpen om zo effectiever beleid te ontwikkelen. Dit onderzoek van het LeidenAsiaCentre behelst één van de onderwerpen waarover meer kennis gewenst is.

Op 1 juni zullen Prof. Pieke en Dr. De Graaff tussen 11-12:30 uur online vragen beantwoorden. Belangstellende journalisten kunnen onder vermelding van hun naam, e-mail en organisatie zich aanmelden via info@leidenasiacentre.nl en ontvangen dan een (ZOOM) link om deel te nemen. Het rapport (onder embargo tot 1 juni 12:30) kan opgevraagd worden bij Jonas Lammertink: lammertink@leidenasiacentre.nl.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt