Nieuw onderzoeksrapport naar Chinees maatschappelijk verantwoord ondernemen

21 OKT 2021 15:55 | LeidenAsiaCentre

Op 26 oktober presenteert het LeidenAsiaCentre bij Beeld en Geluid in Den Haag een onderzoeksrapport waarin de MVO-strategieën van Chinese bedrijven in ontwikkelingslanden zijn bestudeerd. De kobaltindustrie in de Democratische Republiek Congo, die door China wordt gedomineerd, geldt hierbij als case study. Dit is bijzonder relevant gezien de ontwikkeling van Europese regelgeving omtrent gepaste zorgvuldigheid (due diligence). Deze regelgeving kan grote gevolgen hebben voor de levering van Chinese producten wanneer mechanismen ontbreken die MVO standaarden garanderen. Dit terwijl Europa sterk afhankelijk is van de Chinese levering van kobalt, een cruciale grondstof voor moderne en groene technologieën. De winning hiervan gaat echter gepaard met mensenrechtenschendingen, waaronder het gebruik van kinderarbeid.

De onderzoekers stellen in het rapport vast in welke opzichten Chinese MVO-strategieën in ontwikkelingslanden verschillen van Europese verwachtingen. Deze verschillen staan goede samenwerking op dit gebied in de weg. Wel lijken zowel Chinese bedrijven als de Chinese overheid bereid zich te bewegen in de richting van internationaal geaccepteerde MVO-standaarden. Een gebrek aan onderling vertrouwen in certificaten ondermijnt deze vooruitgang echter. Er moeten mechanismen worden gecreëerd om MVO-standaarden te kunnen controleren die door beide partijen worden vertrouwd. Anders zal Europese due diligence wetgeving veel bedrijven in China én Europa in het nauw brengen.

De onderzoekers komen met aanbevelingen ter bevordering van verantwoord ondernemen in de Chinese toeleveringsketens van Europese bedrijven. Het versterken van lokale wetgeving en handhaving in ontwikkelingslanden en het erkennen van de positieve rol van bracheorganisaties bieden hiertoe mogelijkheden. Dit helpt ook Europese bedrijven die verplicht worden due diligence uit te voeren in complexe internationale ketens.

Het rapport wordt gepresenteerd op 26 oktober om 14:00 tijdens een publiek evenement, waarbij ook zal worden ingegaan op de rol van mensenrechten in de MVO-discussie rond China. Aanmelden kan via deze link. De online publicatie vindt plaats op dezelfde dag op de website van het LeidenAsiaCentre. Een artikel met daarin de hoofdbevindingen van het rapport is te lezen via deze link.

Voor de pers: Het rapport is onder EMBARGO op te vragen via info@leidenasiacentre.nl  

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten