Nieuw onderzoeksrapport over Nederlandse belangen in de Aziatische halfgeleiderindustrie

14 FEB 2023 13:59 | Leiden Asia Centre

Weinig sectoren zijn zo gepolitiseerd als die van halfgeleiders, de chips die moderne technologie mogelijk maken. Dit geldt ook voor de halfgeleiderindustrie in Azië, aangewakkerd door de toegenomen geopolitieke spanningen. In het nieuwste LeidenAsiaCentre rapport wordt in kaart gebracht hoe deze politisering de Nederlandse halfgeleiderbelangen in deze regio raakt. Het rapport richt zich niet alleen op de rivaliteit tussen de Verenigde Staten en China, maar geeft ook een uitgebreid overzicht van hoe de regeringen van Japan, Korea, China, Taiwan, India en Singapore zich actief mengen in de industrie en welke economische en politiek connecties tussen deze landen de sector raken.

De connecties in de halfgeleidersector tussen de Aziatische landen onderling, en die met Nederland, zijn eveneens gevisualiseerd in een interactieve kaart.

Veel overheden in Azië hebben in het verleden een actieve rol gespeeld in de ontwikkeling van de halfgeleiderindustrie in hun land. Deze constante politieke inmenging heeft ook de halfgeleiderindustrie van andere landen in Azië beïnvloed. Aldus is de huidige rivaliteit tussen de VS en China slechts het laatste voorbeeld van het politieke karakter van de chipindustrie. De recente US Chips Act heeft echter wel een nieuwe golf van investeringsplannen door Aziatische regeringen in gang gezet.

Het rapport brengt in beeld dat ondanks de dreiging van omzetverlies als gevolg van verdere exportbeperkingen, de politisering van de industrie ook kansen biedt. De vraag naar apparatuur om chips mee te maken neemt op veel plekken toe, aangezien veel (Aziatische) overheden hun binnenlandse industrie willen versterken, o.a. in reactie op de politieke onzekerheid. Deze nieuwe investeringsgolf kan dus gunstig zijn voor Nederlandse bedrijven. 

Auteurs

Het rapport is geschreven door divers een team van regio-experts, die elk de situatie in een ander Aziatisch land hebben onderzocht. De auteurs van het rapport zijn Jonas Lammertink, Tycho de Feijter, Dr. Chatanya Giri, Alexandre Ferreira Gomes, Dr. Maaike Okano-Heijmans en Sense Hofstede.

Meer binnen de rubriek Cybersecurity