Tienduizenden werknemers bij werkontwikkelbedrijven krijgen deze week een grote teleurstelling te verwerken. Hun nettoloon daalt met enkele tientjes terwijl de kosten stijgen en Cao-aanpassingen onhaalbaar zijn. “Dit kan het verschil zijn van een week je boodschappen kunnen betalen”, aldus Cedrisvoorzitter Mohamed el Mokaddem.
De belastingmaatregelen die per 1 januari 2025 zijn ingegaan pakken desastreus uit voor een grote groep werknemers binnen werkontwikkelbedrijven. Dit komt door de daling van de maximale heffingskorting, die voor deze groep onvoldoende wordt gecompenseerd door de verhoging van de arbeidskorting. Het gevolg is achteruitgang in netto salaris voor de werknemer die toch al moeilijk rondkwam.
Ondanks een herhaaldelijk pleidooi van VNG, Cedris en de vakbonden biedt het kabinet geen enkele financiële ruimte om de bestaanszekerheid van deze werknemers te verbeteren. In het debat over de participatiewet, gaf de staatssecretaris geen thuis over de arbeidsvoorwaarden.
‘Het kabinet beloofde dat voor iedereen de zon weer gaat schijnen, maar deze werknemers worden in de kou gezet. Dat is onaanvaardbaar. Juist de werknemers in beschut werk en de banenafspraak, die het al financieel zwaar hebben, worden door dit kabinet genegeerd’, aldus El Mokaddem.
In Nederland zijn de lonen afgelopen jaar gemiddeld gestegen met 6,4%. De rijksambtenaren gingen er zelfs 7,25% op vooruit. Daarentegen gaan de werknemers op een beschutte werkplek en in de banenafspraak er op achteruit. Zij worden dubbel geraakt: een netto-teruggang in het inkomen en op geen enkele wijze een compensatie voor de gestegen kosten van het levensonderhoud. De inflatie was afgelopen jaar 3,6%.
El Mokaddem: ‘De maat is nu echt vol. De partijen in het kabinet zeggen zich sterk te maken voor de bestaanszekerheid van mensen aan de onderkant van het loongebouw. Daar blijkt tot nu toe niets van. Neem uw verantwoordelijkheid en zorg dat er financiële ruimte komt, zodat gemeenten en vakbonden afspraken kunnen maken over een verbetering van de arbeidsvoorwaarden.’
Eind vorig jaar zijn gesprekken over een nieuwe Cao Aan de Slag gestaakt, omdat werkgeverspartijen geen enkele financiële ruimte hebben om de werknemers iets te bieden. Als het Rijk niet over de brug komt, is het voortbestaan van de Cao onzeker en zullen de arbeidsvoorwaarden van medewerkers bij werkontwikkelbedrijven verder verslechteren.
Dit is een origineel bericht van CEDRIS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.