Dinsdag 3 december wordt duidelijk of ook werknemers met een arbeidsbeperking kunnen blijven rekenen op een cao. Dan stemt de Tweede Kamer namelijk over een motie om werknemers met een arbeidsbeperking een cao te bieden. De motie vraagt hierin regie van het Rijk. Vrijwel alle oppositiepartijen ondertekenden de motie al, maar ook de steun van de coalitie is hard nodig. Cedris roept de partijen van de coalitie op de motie te steunen, zodat medewerkers met een arbeidsbeperking kunnen rekenen op passende arbeidsvoorwaarden.
”De hoop is gevestigd op de PVV en NSC, partijen die in de achterliggende periode in allerlei bewoordingen zich druk maakten over de bestaanszekerheid van deze vaak kwetsbare werknemers. We doen een dringend appel op deze partijen om hun woorden nu waar te maken en deze groep werknemers inkomenszekerheid te bieden”, aldus Mohamed el Mokaddem, voorzitter van Cedris.
Eind van dit jaar loopt de cao 'Aan de Slag' af. Dit is de cao voor werknemers met een arbeidsbeperking, die binnen de werkontwikkelbedrijven op een beschutte werkplek of op basis van de banenafspraak werken. Zowel de werkgevers als de vakbonden willen dat de cao blijft bestaan, maar hiervoor is steun van het Rijk nodig. Het Rijk is immers stelselverantwoordelijk voor de participatiewet waar deze cao bij hoort. Vooralsnog neemt het Rijk die verantwoordelijkheid niet, waardoor werkgevers en vakbonden met lege handen staan. De motie roept daarom het Rijk op deze verantwoordelijkheid wél te nemen.
Tijdens het debat ontraadde staatssecretaris Jurgen Nobel om de motie aan te nemen. Wel is hij “bereid om met de cao-partijen te praten en te ondersteunen in de gesprekken om tot cao-afspraken te komen tussen gemeenten, werkontwikkelbedrijven en vakbonden." Zijn reactie doet vermoeden dat werkgevers en vakbonden niet bereid zijn te onderhandelen. “Een gesprek voeren is nooit het probleem geweest, dat hebben we altijd al zelf kunnen regelen. Een onderhandeling met lege portemonnee: dat is het probleem!”, aldus burgemeester Raymond Vlecken hoofdonderhandelaar namens de VNG.
Dat de onderhandelende partijen klem zitten wordt nu al zichtbaar. De vakbonden zijn boos en stopten het overleg, omdat de werkgevers niets kunnen bieden. De werkgevers willen graag wat bieden maar hebben daarvoor het Rijk nodig. De vakbonden en werkgevers staan hiermee niet tegenover elkaar. El Mokaddem: “We staan schouder aan schouder met de bonden als het gaat om een fatsoenlijk loon voor mensen die werken bij onze leden. Daarom roepen wij op dat het Rijk verantwoordelijkheid moet nemen, zodat wij afspraken kunnen maken met de vakbonden.”
Dit is een origineel bericht van CEDRIS
Ga naar alle berichten van deze organisatie.