Cedris sectorinformatie 2023: meer ontwikkeltrajecten en een breder takenpakket

27 AUG 2024 09:20 | CEDRIS

Aanbieding van de sectorinformatie aan staatssecretaris Jurgen Nobel

Foto: Heidi Borgart, Spaarne Werkt

Werkontwikkelbedrijven zetten aanzienlijk meer ontwikkeltrajecten in, dat blijkt uit de nieuwe sectorinformatie van Cedris. In 2023 zijn er 21.700 trajecten ingezet, waarbij medewerkers de kans krijgen om op de werkvloer te leren en zich te ontwikkelen. Dit is een stijging van 5.700 trajecten ten opzichte van het jaar ervoor. Voorzitter Mohamed El Mokaddem: “Voor mensen met een arbeidsbeperking is een passende werkplek vinden niet altijd vanzelfsprekend. Deze trajecten maken talenten van mensen zichtbaar en ondersteunen hen om de stap naar een betaalde baan te zetten. In een krappe arbeidsmarkt zijn deze trajecten via de werkontwikkelbedrijven van grote meerwaarde om de kloof te overbruggen voor de mensen die wel aan de slag willen.”

Bredere taken

Ook zien we een toename van 5.800 LKS-dienstverbanden (loonkostensubsidie) ten opzichte van 2022. Bovendien neemt het aantal werkontwikkelbedrijven dat volledig de werk- en re-integratietaken van de Participatiewet uitvoert, toe. Ze nemen hiermee vaker een bredere taak op zich dan alleen de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en beschut werk. Er lijkt een eerste voorzichtige positieve kentering: er zijn meer mensen aan de slag en een bredere taak voor de bedrijven zorgt voor toekomstbestendigheid. “Op een krappe arbeidsmarkt waar we iedereen nodig hebben is het essentieel dat mensen de juiste begeleiding krijgen. Dat biedt iedereen de kans om aan de slag te gaan”, stelt El Mokaddem.

Voorspelbaar inkomen

Er zijn ook aandachtspunten. Gemiddeld werken medewerkers met een LKS-dienstverband 28,7 uur. In dat geval verdient een medewerker 445 euro onder het minimumloon. El Mokaddem: “Niet iedereen kan fulltime werken, maar het is wel belangrijk dat de bestaanszekerheid geregeld is van onze medewerkers. Zij zijn vaak deels afhankelijk van de overheid. Dat betekent dat het systeem simpel moet zijn, zodat medewerkers weten wat ze aan het einde van de maand overhouden. Een voorspelbaar inkomen is voor hen een belangrijke zekerheid.”

Financiële druk

Ook voor de werkontwikkelbedrijven zelf blijft het financieel onzeker. Er is nog altijd financiële druk. Het aantal mensen met een Wsw-indicatie neemt steeds verder af. De financiële compensatie voor de nieuwe doelgroep die via LKS aan de slag is, is lager dan bij de Wsw. Ook in deze sectorinformatie is te zien dat de compensatie voor de doelgroep LKS onvoldoende is. Cedris waarschuwt al jarenlang voor deze ontoereikende compensatie. Het Rijk heeft afgelopen jaar deze tekorten erkend en een eerste stap gezet naar een toekomstbestendige sector.  “Zonder voldoende middelen kunnen er minder mensen aan de slag. Ik gun iedereen een kans om te werken en bij te dragen aan de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan.  Een investering in deze mensen via begeleiding en ondersteuning, is een investering voor heel het land”, aldus Mohamed el Mokaddem.

Sectorinformatie

Cedris brengt elk jaar de sectorinformatie uit. Dit jaar is de sectorinformatie vernieuwd. Deze nieuwe sectorinformatie is het nieuwe kader voor de komende jaren. De volledige sectorinformatie 2023 is hier te lezen. 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met strategisch adviseur public affairs: Julia Kleinrensink, 06-22200849. Cedris is de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden zijn sociaal ontwikkelbedrijven, sociale ondernemingen en gemeenten. De meeste van hen hebben jarenlange kennis van en ervaring met werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ze kennen de regionale arbeidsmarkt en zijn daarom een belangrijke partner voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Banenafspraak.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen