Definitief cao-akkoord SW en Aan de Slag: ‘Broodnodig maar zorgen om financiering’

14 DEC 2023 09:55 | CEDRIS

Voor de cao Sociale werkvoorziening (SW) en de cao Aan de Slag is een definitief akkoord bereikt. De medewerkers die vallen onder deze cao’s krijgen onder andere een hogere reiskostenvergoeding en meer salaris. Een structurele financiële dekking vanuit het Rijk om deze verbeterde arbeidsvoorwaarden te betalen ontbreekt echter nog. Daardoor moet het geld uit potjes komen die bedoeld zijn voor andere zaken. Toch vinden de werkgeverspartijen (VNG en Cedris) het noodzakelijk dat hun werknemers kunnen rekenen op betere arbeidsvoorwaarden. 

 

Voorzitter van Cedris Mohamed El Mokaddem: “Dit is een broodnodige stap, want veel werknemers zitten financieel knel door de enorme inflatie. We hebben het onderste uit de kan gehaald voor onze medewerkers, maar we zijn er nog lang niet. Er is meer nodig. Nu is het Rijk aan zet.” 

 

Bitterzoet

Sociaal ontwikkelbedrijven, gemeenten en vakbonden hebben herhaaldelijk het kabinet en de Tweede Kamer opgeroepen te zorgen dat de medewerkers niet door het ijs zakken. Ondanks de noodkreten heeft dat tot nu toe niks opgeleverd. De gemeenten en sociaal ontwikkelbedrijven hebben daarom gekeken wat er binnen hun eigen macht ligt om de situatie te verbeteren en alles op alles gezet voor hun medewerkers.

Daardoor wordt er voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden geld gebruikt dat eigenlijk bedoeld is voor het versterken van de sociaal ontwikkelbedrijven. En ook de gemeenten leggen eigen middelen in. Daarmee wordt het voor sociaal ontwikkelbedrijven en gemeenten lastiger om meer mensen te ondersteunen richting de – krappe – arbeidsmarkt. Het akkoord voelt voor Cedris en VNG dan ook bitterzoet.

 

’Werk moet lonen’

“Dit is zeker geen gewenste situatie, maar we moesten echt actie ondernemen”, aldus El Mokaddem. Door de inflatie en stijgende kosten, zaten werknemers namelijk klem. De vakbonden organiseerden in juni om deze reden een grote actie voor de medewerkers van de sociale werkvoorziening. Cedris lanceerde een campagne #ikzitklem, waarin duidelijk werd dat er medewerkers zijn die moeten kiezen uit een boterham voor de kinderen of de verwarming aan. El Mokaddem: “Werk moet lonen. Ook voor de mensen met een arbeidsbeperking. Zij moeten hun noodzakelijke kosten kunnen betalen. Dankzij deze aanpassingen hebben zij iets meer financiële ruimte. Ik ben er trots op dat we reiskosten verbeteren naar 21 cent per kilometer en we de salarissen iets kunnen verhogen.”

Boter bij de vis

Met het oog op de toekomst is er echter meer ondersteuning vanuit het Rijk nodig, zo vinden de cao-partijen. Juist met de enorme arbeidsmarkttekorten is het hard nodig om iedereen die kan werken, ook die kans te geven. Het is daarom belangrijk om werk lonend te laten te zijn en te zorgen dat iedereen de juiste begeleiding en ondersteuning krijgt om aan de slag te gaan. El Mokaddem: “Er zijn nieuwe kansen zo na de verkiezingen. En veel partijen in de Kamer steunen onze oproep. Nu is het de tijd van boter bij de vis. Ik wil de formerende partijen daarom ook met klem oproepen om te investeren in deze groep medewerkers. Daarmee maken we werken lonend én zorgen we voor meer arbeidskrachten die Nederland zo hard nodig heeft.”

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Julia Kleinrensink, 06-22200849. Cedris is de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden zijn sociaal ontwikkelbedrijven, sociale ondernemingen en gemeenten. De meeste van hen hebben jarenlange kennis van en ervaring met werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ze kennen de regionale arbeidsmarkt en zijn daarom een belangrijke partner voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Banenafspraak.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen