Stichting Vluchteling: maak vluchtelingen integraal onderdeel van klimaatplannen

05 NOV 2021 06:00 | Stichting Vluchteling

Stichting Vluchteling: maak vluchtelingen integraal onderdeel van klimaatplannen

Stichting Vluchteling wil meer aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering voor vluchtelingen. De klimaatcrisis heeft een escalerend effect op geweld, conflict en oorlog, met als gevolg dat miljoenen mensen op de vlucht slaan. “Een grote humanitaire ramp die decennialang doorzet als we niks doen. We praten, als er niets gebeurt, over 216 miljoen mensen die in 2050 op de vlucht zijn door klimaatverandering en de daardoor vergrote spanningen die leiden tot geweld, conflict of oorlogen.”, stelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.   

Stichting Vluchteling roept Nederland op klimaatvluchtelingen te ondersteunen en mee te werken aan een allesomvattend klimaatplan waarin ook de gevolgen voor mensen op de vlucht, onderkend worden. Door het ondertekenen van de vandaag gelanceerde petitie, kan men steun hiertoe uitspreken.  

De petitie is hier te vinden.

“Daarnaast kunnen juist nu, aan de formatietafel, de beoogde coalitiepartijen laten zien zowel solidariteit met vluchtelingen als het tegengaan van de klimaatcrisis, belangrijke prioriteiten te vinden.” stelt Ceelen. “We moeten, met zijn allen, een krachtig signaal afgeven dat deze crisis alleen te voorkomen is wanneer er snel actie wordt ondernomen.”   

De vluchtelingen-noodhulporganisatie voorziet niet alleen een sombere toekomst, maar merkt nu al dagelijks de impact die de klimaatcrisis heeft op mensen op de vlucht.  Zij hebben te maken met overstromingen in vluchtelingenkampen en voedselschaarste als gevolg van droogte.  Ceelen: “De allerarmsten ter wereld zullen de hardste klappen krijgen door de gevolgen van klimaatverandering.  Je ziet het bijvoorbeeld in Afghanistan, waar de situatie niet alleen door de machtsovername van de Taliban steeds slechter wordt, maar waar ook de droogte het komende jaar de voedselvoorziening onder druk zet.   

Einde persbericht

---------------------------------------------------

Voorbeelden van klimaatverandering in relatie tot conflict. 

  • 95% van Afghanen hebben onvoldoende voedsel, terwijl de economische en humanitaire crisis bijna twee maanden nadat de Taliban aan de macht kwam verergert. Een droogte, die naar verwachting tot in 2022 zal aanhouden, verslechtert de situatie verder.
  • 1 op de 4 mensen heeft onvoldoende voedsel door toenemende droogte in een regio (bestaande uit delen van Algerije, Kameroen, Centraal-Afrikaanse Republiek, Tsjaad, Libië, Niger, Nigeria en Soedan) die 1.5 keer sneller opwarmt dan de rest van de wereld. De klimaatcrisis vergroot ook de dreiging van gewelddadige conflicten.
  • 11 miljoen mensen hebben nu al te maken met een hongercrisis, terwijl het conflict in de Tigray regio voortwoedt. Eerder heeft het land al te maken gehad met de verwoestende hongersnood van 2012 in de Hoorn van Afrika (het schiereiland dat Ethiopië, Djibouti, Eritrea en Somalië omvat) en een ongekende sprinkhanenuitbraak vorig jaar.

Wereldwijd:

  • 41 miljoen mensen staan al op de rand van een hongersnood. Dat aantal zal naar verwachting toenemen door hogere temperaturen, woestijnvorming en extreme weersomstandigheden.
  • Jaarlijks hebben meer dan 200 miljoen mensen internationale humanitaire hulp nodig, deels door de impact van klimaatverandering.
  • Twee derde van de mensen die in armoede leven werkt in de landbouw. Zij zijn voor hun levensonderhoud bijzonder kwetsbaar voor stijgende temperaturen en veranderende regenpatronen.200 miljoen mensen zouden tegen 2050 binnen hun eigen landsgrenzen ontheemd kunnen raken door klimaatverandering als er geen actie wordt ondernomen, volgens de Wereldbank. 
  • 60% van de 20 landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering worden getroffen door gewapende conflicten. Dit maakt het moeilijker voor hen om de gevolgen van een opwarmende aarde te mitigeren.

 

Voor meer informatie of interview-verzoeken kunt u contact opnemen met: Wouter Booij Persvoorlichter Stichting Vluchteling Tel. 06 3456 5059

Meer binnen de rubriek Politiek en actualiteiten