Depressie ligt op de loer bij man in midlifecrisis

23 JUN 2021 11:41 | Met Gemak In Het Nieuws

GOUDA - “Mannen met een midlifecrisis raken gestrest en depressief als blijkt dat hun problemen niet oplossen wanneer ze vreemdgaan of een nieuw leven beginnen ”, zegt Midlife Happiness Expert Aafke Dijkstra, auteur van het boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’. Gemiddeld krijgen één op de vier mannen een midlifecrisis. Van de tweeduizend gesprekken die de auteur voerde, bleek dat 80 procent van de mannen met een midlifecrisis gestrest en/of depressief is.

Dijkstra schreef het boek om het taboe rond de midlifecrisis van de man te doorbreken. De auteur sprak met 2.000 mannen; 80 procent van de mannen met een midlife crisis bleek stress en depressieve gevoelens te hebben.

In het boek deelt Dijkstra de midlifecrisis in vijf fases op. “Na de ‘Uitleeffase’ – wanneer de man vreemdgaat of een nieuwe partner kiest - komt de vierde fase: depressieve gevoelens en moedeloosheid.” Ze licht toe: “Als blijkt dat met de nieuwe partner, de problemen niet als sneeuw voor de zon verdwijnen, voelen mannen zich nog ongelukkiger. Ze raken in de stress en dat leidt vaak tot depressieve gevoelens.”

Positieve periode

De vierde fase is tevens een positieve periode”, stelt Dijkstra. “Omdat nu het moment aanbreekt, dat de man gaat terugkijken op zijn leven, reflecteren en nadenken over zijn relatie en toekomst. Wat hij echt wil de komende jaren. Wat hij nog wil realiseren in zijn leven. Hoe hij het maximale uit zijn leven kan halen.” Dit gaat meestal niet vanzelf. “Met de juiste hulp en ondersteuning én de wil om zijn leven weer op de rit te krijgen, slaagt zo’n 90 procent van de mannen hierin”, is Dijkstra’s ervaring in haar praktijk.

Over het boek

In haar boek ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’ beschrijft auteur Aafke Dijkstra de vijf fases van de midlifecrisis van de man en geeft heldere adviezen om samen met partner goed door deze natuurlijke, maar ook moeilijke levensfase te komen. Hoe hij een gelukkige, gezonde en doelgerichte man blijft. Een fijne relatie kan behouden en het maximale uit het leven kan halen.

Meer informatie: ‘In 10 stappen je midlifecrisis de baas’: https://midlifehappinessmethod.com/product/boekmidlifecrisis/

Over de auteur

Aafke Dijkstra is Midlife Happiness Expert, stress counselor en multidisciplinair therapeut. Zij heeft de ‘Midlife Happiness Method™ ontwikkeld en ze is al vele jaren gespecialiseerd in de midlifecrisis (andropauze) van de man. Ook heeft ze de afgelopen 25 jaar haar sporen verdiend als HRM-adviseur in de zakelijke dienstverlening en als multidisciplinair therapeut in haar praktijk.

Meer binnen de rubriek Diversiteit, lifestyle en mode