Forse investeringen in mijnbouwgigant Glencore ondanks corruptie en inbreuk mensenrechten

16 NOV 2023 00:01 | Oxfam Novib

Rabobank, ING, pensioenfonds PMT, Allianz en Aegon blijven het omstreden mijnbouwbedrijf Glencore stevig financieren. ING en Rabobank verleenden gezamenlijk 3,8 miljard dollar aan krediet aan Glencore in de afgelopen 6 jaar. ING behoort hiermee tot de Europese top 5 van financiers. Pensioenfonds PMT investeerde 63,8 miljoen dollar en verzekeraars Allianz en Aegon respectievelijk 120 en 54 miljoen dollar in de mijnbouwgigant. Glencore ligt al langer onder vuur, zo zijn er verschillende klachten over milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen bij Nationale contactpunten van de OESO ingediend en lopen er onderzoeken naar corruptie. Zo blijkt uit het nieuwe rapport van de Eerlijke Geldwijzer dat vandaag gepubliceerd is.

Het onderzoeksrapport legt de verwoestende gevolgen voor mens en milieu bloot, veroorzaakt door Glencore mijnen in Colombia en Peru. In Colombia gaat het om één van de grootste bovengrondse kolenmijnen van de wereld.

Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Geldwijzer: ‘‘Officiële rapporten geven aan dat de kopermijn van Glencore in Peru het water in de buurt vervuilt met zware metalen. In Colombia probeert Glencore de regering met een arbitrageclaim van miljoenen dollars onder druk te zetten, om haar vervuilende kolenmijn nog uit te breiden.” Dit zijn maar enkele voorbeelden van de lange lijst van aanklachten tegen Glencore. Het is daarom onbegrijpelijk dat ING en Rabobank dit bedrijf blijven financieren. Dit is ook in strijd met hun duurzaamheidsbeleid op het gebied van klimaat of landrechten.’’

Hoewel Glencore meerdere internationale standaarden rond mensenrechten onderschrijft, zien we dit niet terug in landen zoals Peru en Colombia. Glencore garandeert niet dat nationale dochterondernemingen voldoen aan de eigen normen van het Glencore moederbedrijf.

Nederlandse en andere Europese banken zijn onmisbaar voor Glencore: bijna 50% van alle leningen voor Glencore in de periode januari 2016 - juni 2023 was afkomstig van Europese banken. ING behoort tot de top 5 Europese financiers van Glencore met een bedrag van 2,3 miljard dollar in de afgelopen 6 jaar. ING zegt trots te zijn op haar uitfasering van kolengestookte energiecentrales maar blijft wel Glencore financieren, een bedrijf dat 's werelds grootste producent van steenkool is buiten China en India.

Oosters: “Dit onderzoek laat opnieuw zien dat achter elk destructief bedrijf financiers en investeerders staan, die dit soort projecten mogelijk maken en dus ook verantwoordelijkheid dragen voor milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen. Wetgeving rond verantwoord ondernemen die nu in de maak is in Europa en Nederland moet ook voor financiers en investeerders gelden, zij mogen hun verantwoordelijkheid voor misstanden niet ontlopen.”

Op zaterdag 18 november voeren Kappen met Kolen en ING Fossielvrij actie bij de Amsterdamse Zuidas tegen de financiële sector. Zij doen dit samen met de getroffen gemeenschappen en organisaties uit Peru en Colombia, die op dit moment, op uitnodiging van de Eerlijke Geldwijzer, in Nederland zijn.

Het rapport is onder embargo bijgesloten, Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Geldwijzer, is beschikbaar voor interviews. Contactpersoon: Jules van Os, persvoorlichter Oxfam Novib: 0651573683. Ook internationaal wordt door de Fair Finance International alliantie, waar de Eerlijke Geldwijzer lid van is, tegelijkertijd eenzelfde rapport uitgebracht over alle Europese financiele instellingen die in Glencore investeren. Dit rapport wordt ook op 16 november gelanceerd. Vanaf woensdag 15 t/m 19 november zijn onderzoekers en vertegenwoordigers van Peruaanse en Colombiaanse organisaties en getroffen gemeenschappen uit Peru en Colombia in Nederland voor gesprekken met o.a. het Ministerie van Financiën, ING, pensioenfonds PMT en Aegon over Glencore. De vertegenwoordigers zijn beschikbaar voor interviews, ook over de bevindingen van het Eerlijke Geldwijzer rapport dat donderdag 16 november gepubliceerd wordt. Op donderdag 16 november gaat de Colombiaanse delegatie in gesprek met de Amsterdamse wethouder Hester van Buren. Dit na het nieuws dat de Amsterdamse gemeenteraad een motie aannam om de import van steenkool uit Colombia naar de haven van Amsterdam te stoppen vanwege ernstige mensenrechtenschendingen in een andere mijn in Colombia in het gebied Cesar. Onder andere PAX voerde de afgelopen jaren campagne tegen ‘bloedkolen’ uit dat gebied. Achtergrond: ● De Eerlijke Geldwijzer, bestaande uit de Eerlijke Bankwijzer, de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Eerlijke Pensioenwijzer, is een samenwerkingsverband van Amnesty International, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection. ● Het onderzoek zelf is uitgevoerd door CooperAcción Peru, Oxfam CENSAT, CINEP en Fair Finance International. Het financiële onderzoek is gedaan door Profundo. ● Op https://www.eerlijkegeldwijzer.nl/ kunnen consumenten de scores van de banken, verzekeraars en pensioenfondsen voor hun beleggingsbeleid en de beleggingspraktijk vergelijken. Ook kunnen zij in actie komen, bijv. door een klacht of compliment te sturen.

Meer binnen de rubriek Economie en geld