Rabobank, ING, pensioenfonds PMT, Allianz en Aegon blijven het omstreden mijnbouwbedrijf Glencore stevig financieren. ING en Rabobank verleenden gezamenlijk 3,8 miljard dollar aan krediet aan Glencore in de afgelopen 6 jaar. ING behoort hiermee tot de Europese top 5 van financiers. Pensioenfonds PMT investeerde 63,8 miljoen dollar en verzekeraars Allianz en Aegon respectievelijk 120 en 54 miljoen dollar in de mijnbouwgigant. Glencore ligt al langer onder vuur, zo zijn er verschillende klachten over milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen bij Nationale contactpunten van de OESO ingediend en lopen er onderzoeken naar corruptie. Zo blijkt uit het nieuwe rapport van de Eerlijke Geldwijzer dat vandaag gepubliceerd is.
Het onderzoeksrapport legt de verwoestende gevolgen voor mens en milieu bloot, veroorzaakt door Glencore mijnen in Colombia en Peru. In Colombia gaat het om één van de grootste bovengrondse kolenmijnen van de wereld.
Barbara Oosters, projectleider Eerlijke Geldwijzer: ‘‘Officiële rapporten geven aan dat de kopermijn van Glencore in Peru het water in de buurt vervuilt met zware metalen. In Colombia probeert Glencore de regering met een arbitrageclaim van miljoenen dollars onder druk te zetten, om haar vervuilende kolenmijn nog uit te breiden.” Dit zijn maar enkele voorbeelden van de lange lijst van aanklachten tegen Glencore. Het is daarom onbegrijpelijk dat ING en Rabobank dit bedrijf blijven financieren. Dit is ook in strijd met hun duurzaamheidsbeleid op het gebied van klimaat of landrechten.’’
Hoewel Glencore meerdere internationale standaarden rond mensenrechten onderschrijft, zien we dit niet terug in landen zoals Peru en Colombia. Glencore garandeert niet dat nationale dochterondernemingen voldoen aan de eigen normen van het Glencore moederbedrijf.
Nederlandse en andere Europese banken zijn onmisbaar voor Glencore: bijna 50% van alle leningen voor Glencore in de periode januari 2016 - juni 2023 was afkomstig van Europese banken. ING behoort tot de top 5 Europese financiers van Glencore met een bedrag van 2,3 miljard dollar in de afgelopen 6 jaar. ING zegt trots te zijn op haar uitfasering van kolengestookte energiecentrales maar blijft wel Glencore financieren, een bedrijf dat 's werelds grootste producent van steenkool is buiten China en India.
Oosters: “Dit onderzoek laat opnieuw zien dat achter elk destructief bedrijf financiers en investeerders staan, die dit soort projecten mogelijk maken en dus ook verantwoordelijkheid dragen voor milieuvervuiling en mensenrechtenschendingen. Wetgeving rond verantwoord ondernemen die nu in de maak is in Europa en Nederland moet ook voor financiers en investeerders gelden, zij mogen hun verantwoordelijkheid voor misstanden niet ontlopen.”
Op zaterdag 18 november voeren Kappen met Kolen en ING Fossielvrij actie bij de Amsterdamse Zuidas tegen de financiële sector. Zij doen dit samen met de getroffen gemeenschappen en organisaties uit Peru en Colombia, die op dit moment, op uitnodiging van de Eerlijke Geldwijzer, in Nederland zijn.
Dit is een origineel bericht van Oxfam Novib
Ga naar alle berichten van deze organisatie.