Onderzoek toont aan: minder zelfvertrouwen door haar- en hoofdhuidproblemen

08 OKT 2024 07:30 | Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO)

 Maar liefst 60,2% van de Nederlanders geeft aan haar- en/of hoofdhuidproblemen te hebben. 75% van de mensen die hiermee kampen, zegt dat deze problemen hun zelfvertrouwen beïnvloeden. Op donderdag 10 oktober 2024, de Dag van het Haarwerk, steken de haarwerkspecialisten van Nederland deze mensen een hart onder de riem.

Haar is enorm belangrijk voor het zelfvertrouwen van mensen. Gelukkig zijn er haarwerkspecialisten die kunnen helpen als haar- en hoofdhuidproblemen roet in het eten gooien. Toch weten helaas veel mensen niet dat ze voor advies bij zo’n specialist terecht kunnen. Bovendien ligt er nog altijd een taboe op haar- en hoofdhuidproblemen.

Het belang van haar

Bijna 90% van de Nederlanders geeft aan dat hun haar en kapsel belangrijk is voor hun zelfvertrouwen. “Haar is ontzettend belangrijk voor het welzijn van mensen.” vertelt Willeke Pietersma, voorzitter van de ANKO Sectie Haarwerken, die de professionele haarwerkspecialisten van Nederland verenigt. ”Haarproblematiek is best een beladen onderwerp, maar het wordt tijd om het taboe erop achter ons te laten. Haarwerkspecialisten hebben veel kennis en kunnen een heel belangrijke rol spelen in het behandelen van haarproblemen.”

Deskundig advies

Bij haarwerkspecialisten denken mensen vaak aan ernstige haarproblemen, bijvoorbeeld haaruitval (alopecia) door chemo of door een andere ziekte. Maar een erkend haarwerkspecialist kan ook veel betekenen voor mensen met minder ernstige klachten, die geen haarwerk nodig hebben. Pietersma: “Er is zoveel mogelijk qua preventie van haaruitval en het oplossen van problemen, maar helaas weet nog niet iedereen dit.”

Erkende en geschoolde haarwerkspecialisten

De ANKO Sectie Haarwerken verenigt zo’n 300 deskundige en erkende haarwerkspecialisten, die zijn getoetst op hun kennis en die continu worden geschoold met de laatste inzichten. Zij zijn gewend te werken met kwetsbare klanten. Hun salons zijn zo ingericht dat privacy voorop staat en klanten zich snel op hun gemak voelen.

Pietersma: “ANKO haarwerkspecialisten kennen heel goed de onzekerheden en gevoeligheden van bijvoorbeeld kankerpatiënten en mensen met alopecia, maar juist ook van mensen met ‘gewoon’ heel dun haar of een gevoelige hoofdhuid. Zorg en beauty gaan bij ons hand in hand en we zijn ons ook uitermate bewust van de rol die we hebben in het tijdig signaleren en doorverwijzen van problemen. Juist door tijdige signalering kan heel veel persoonlijke ellende voorkomen worden. En dat scheelt simpelweg zorgkosten!”

Dag van het Haarwerk

“Door op donderdag 10 oktober een ‘Dag van het Haarwerk’ te organiseren, proberen we meer bekendheid te geven aan deze uiterst deskundige beroepsgroep” legt de voorzitter uit. “En zo laten we mensen met haar- en hoofdhuidproblemen weten welke oplossingen er allemaal zijn. Ga op donderdag 10 oktober - of op een andere dag- gewoon eens langs bij een ANKO haarwerkspecialist bij jou in de buurt. Je bent van harte welkom voor advies of een vrijblijvende kennismaking.”

Meer binnen de rubriek Haar en beauty