AMPYR Solar Europe verzekert €200 miljoen projectfinanciering van Rabobank

07 JUN 2023 10:16 | Ampyr Solar Europe

Utrecht, 7 juni 2023

AMPYR Solar Europe verzekert €200 miljoen projectfinanciering van Rabobank

AMPYR Solar Europe, een toonaangevende pan-Europese ontwikkelaar van zonne-energieprojecten en onafhankelijke energieproducent ("IPP"), heeft vandaag aangekondigd dat het een projectfinancieringsfaciliteit van €200 miljoen heeft afgesloten met Rabobank. Dit stelt AMPYR Solar Europe in staat om 350MWp aan zonne-energieprojecten in heel Europa te bouwen en te exploiteren. De faciliteit zal direct ingezet worden om drie zonne-energieprojecten in Nederland te financieren;, later dit jaar zullen er meer projecten volgen.

Deze projectfinancieringsfaciliteit markeert een belangrijke stap voorwaarts in de missie van AMPYR Solar Europe om een van de toonaangevende IPP's in Europa te worden, omdat het hiermee sinds de oprichting in 2021, haar eerste zonne-energieprojecten in Nederland kan realiseren. De faciliteit kan worden gebruikt voor het financieren van zonneparken in heel Europa, met een focus op de kernmarkt van AMPYR Solar Europe in zowel Duitsland als Nederland.

Dhruv Menon, de Chief Financial Officer van AMPYR Solar Europe, benadrukte het belang van de samenwerking met Rabobank: "Het is van groot belang voor ons om een partner zoals Rabobank te vinden. We hebben een toonaangevende speler nodig in projectfinanciering die goed aanvoelt wat de behoeften zijn van de lokale gemeenschappen die deelnemen aan de energietransitie. Dankzij Rabobanks unieke combinatie van wereldwijde expertise en tegelijkertijd lokale aanwezigheid kunnen we op maat gemaakte samenwerkingsovereenkomsten bieden aan lokale gemeenschappen en lokale coöperaties."

Alexander Koeman, Managing Director van AMPYR Solar Europe Nederland, merkt op: Deze financieringsfaciliteit stelt AMPYR Solar Europe in staat te starten met de bouw van onze eerste portfolio zonne-energieprojecten in Nederland. Dit helpt ons onze lange-termijn plannen te versnellen qua portfoliogroei in het bijzonder en qua energie transitie in het algemeen."

De eerste drie (door SolarEnergyWorks en NaGa Solar Nederland ontwikkelde) te bouwen projecten bevinden zich in Echt-Susteren, Tinte en Venray. De bouwwerkzaamheden zullen binnenkort aanvangen, waarbij de commerciële operationele datum ("COD") voor alle drie de projecten naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024 zal zijn.

Tijdens het proces werd Rabobank vertegenwoordigd door Pieter Plantinga, Executive Director Project Finance. Hij merkte op dat dit een bijzondere inspanning op het gebied van structurering was: “De financiering stelt AMPYR Solar Europe in staat om een portfolio op te bouwen met volledig eigen projecten, evenals projecten waar de gemeenschap aan deelneemt. Dit is in lijn met de ambities van Rabobank, omdat het lokale gemeenschappen in staat stelt om een rol te spelen bij het bevorderen van de energietransitie”.

Het advocatenkantoor Osborne Clarke verleende juridische ondersteuning aan AMPYR Solar Europe, terwijl Rabobank werd vertegenwoordigd door Clifford Chance.

Naast de te bouwen projecten heeft AMPYR Solar Europe een portfolio te ontwikkelen projecten van meer dan 1 GWp in Nederland en inclusief Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een algehele project ontwikkel portfolio van meer dan 6 GWp.

landschapsontwerp : Zonneweide Hoeve de Ruif, Echt-Susteren

 

Over Ampyr Solar Europe AMPYR Solar Europe is een onafhankelijke zonne-energieprojectontwikkelaar en IPP (Independent Power Producer) met hoofdkantoor in Londen en kantoren in Maastricht, Utrecht, Frankfurt en Berlijn. Het bedrijf heeft interne capaciteit voor het gehele traject van projectontwikkeling, financiering, bouw, exploitatie en verkoop van energie. AMPYR Solar Europe profiteert van een uniek platform dat wordt ondersteund door een zeer ervaren sponsor groep: AGP Sustainable Real Assets ondersteunt met uitgebreide ervaring in het opzetten en exploiteren van grootschalige duurzame energieplatforms, Hartree Partners levert geavanceerde energiehandelsanalyses en oplossingen zonder CO2-uitstoot, en NaGa Solar biedt diepgaande lokale kennis en expertise op het gebied van zonne-energie projectontwikkeling. Voor meer informatie: www.ampyrsolareurope.com Over Rabobank Groep Rabobank Groep levert in verschillende landen over de hele wereld diensten op het gebied van retailbanking, wholesalebanking, leasing en vastgoed. Rabobank Groep stelt het gezamenlijke belang van mensen en gemeenschappen voorop en in de dienstverlening staat het leveren van waarde voor de klant centraal. Project Finance adviseert en structureert bij (complexe) projectfinancieringstransacties, en heeft een sterke focus op (hernieuwbare) energie en infrastructurele projecten. Project Finance is toonaangevend in deze sectoren en beschikt over de kennis en ervaring om klanten en projecten verder te helpen. Het team bundelt alle kennis van het financieringsspectrum in nauwe samenwerking met de andere disciplines binnen de bank. Op deze manier bieden zij Rabobankklanten dienstverlening van de hoogste kwaliteit. Voor meer informatie: www.rabobank.com/nl

Meer binnen de rubriek Economie en geld