“Met ‘openhartig gesprek’ hoop ik andere kinderen en ouders voor te bereiden”
De 12-jarige Justin uit Leeuwarden maakt een podcast over de openhartoperatie die hij onderging. Hij lanceert de eerste aflevering op vrijdag 27 september, precies twee jaar na zijn operatie in het UMCG en vlak voor Wereld Hart Dag op zondag 29 september. Met de podcast wil hij andere kinderen en ouders voorbereiden op wat er bij een openhartoperatie komt kijken. Stichting Hartekind geeft Justin graag een podium om zijn verhaal te vertellen en zo meer bekendheid te geven aan hartafwijkingen bij kinderen.
Gaatje van een dikke centimeter groot
Dat Justin op 10-jarige leeftijd een openhartoperatie moest ondergaan kwam als een schok voor hem en zijn ouders. “Bij de geboorte werd een hartruis ontdekt maar daarmee kun je oud worden werd ons gezegd”, vertelt zijn moeder Femke. “Op latere leeftijd bleek dat hij zowel een gaatje tussen zijn hartboezems (ASD), als een gaatje tussen de hartkamers (VSD) had waarvan de laatste een dikke centimeter groot was. Justin's hart had moeite om het bloed rond te pompen waardoor een operatie toch noodzakelijk was. Dat hakte er wel even in.”
Zo kwetsbaar en zo sterk
Justin zat net in groep 7 toen hij geopereerd werd. Een leeftijd waarop je alles heel bewust meemaakt. Hij was bang maar ook nieuwsgierig naar wat er precies zou gaan gebeuren. Die duidelijkheid gaf hem ook rust om het te accepteren. Maar de ingreep blijft heel intens. “Het is een moment dat niet te beschrijven valt. Met angst en verdriet namen we afscheid van Justin. Natuurlijk hadden we veel vertrouwen in de kinderhartchirurg, maar toch waren we enorm bang. De confrontatie na de operatie was heftig. Daar lag onze zoon, aan de beademing op de IC. Dit beeld zal nooit meer van mijn netvlies verdwijnen. Overal infuusslangen, twee grote slangen staken uit zijn borstkas, alles piepte en deed. Onze kleine man zo kwetsbaar en zo sterk”, aldus zijn moeder Femke.
Verwerken en inspireren
Het herstel ging met vallen en opstaan maar twee jaar later is Justin’s energie weer bijna helemaal terug. Wel is hij bovengemiddeld emotioneel geworden, deels omdat de operatie veel impact op hem heeft gehad en dit een plek moet krijgen, en deels omdat dit nu bij hem hoort. Justin kijkt zelf terug op een fijne maar spannende tijd in het ziekenhuis. “Ik vind het erg leuk om achter de microfoon te zitten en verhalen te vertellen. Daar word ik blij van en kan ik ook goed”, vertelt Justin trots. “Toen is het idee ontstaan om een podcastserie over mijn openhartoperatie op te nemen. Per aflevering ga ik in gesprek met mijn ouders en broertje over alles wat we samen doormaakten. Het helpt mij maar ook mijn ouders om het te verwerken. We delen ook praktische zaken waar we tegenaan liepen en geven tips hoe je ermee om kunt gaan. We hopen dat we hiermee andere kinderen met een hartafwijking (hartekinderen) en hun ouders kunnen helpen.”
Verhaal van troost, hoop en inspiratie
Stichting Hartekind geeft initiatieven zoals die van Justin graag een podium. Zenka Reijn-Slegt, directeur van Stichting Hartekind: “Hoe bijzonder is het als een kind met een podcast over zijn eigen openhartoperatie andere hartekinderen en ouders een hart onder de riem wil steken. Justin heeft een hele mooie en veerkrachtige blik op de gebeurtenissen en omdat Justin zijn verhaal deelt vanuit het perspectief van een kind is het een verhaal van troost, hoop en inspiratie geworden. Voor hartekinderen en hun ouders is dit heel waardevol om te horen. Het geeft ze kracht en we hopen dat zij zich hiermee ook ondersteund en erkend voelen. Verhalen als die van Justin geven Hartekind bovendien nog meer een gezicht en dat is ongelofelijk belangrijk om meer levensbelangrijk onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen mogelijk te maken.”
De podcastserie ‘openhartig gesprek’ is vanaf vrijdag 27 september te beluisteren via Spotify en via de site van Stichting Hartekind www.hartekind.nl/podcast-justin
Foto's zijn rechtenvrij te gebruiken, maar wel in context met dit persbericht
Een interview met Justin (en zijn ouders) over zijn bijzondere podcast behoort tot de mogelijkheden.
Over Stichting Hartekind
Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in om de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Maar liefst 1 op de 100 baby’s wordt geboren met een hartafwijking en de impact op een kind en een gezin is enorm. Ongeveer tweederde van deze hartekinderen moet vlak na de geboorte al een ingrijpende, levensreddende operatie ondergaan. Soms zelfs meer dan één keer. De meeste hartekinderen krijgen vervolgens hun leven lang te maken met obstakels. Bovendien hebben zij vaak een kortere levensverwachting en beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. Iedere 48 uur overlijdt er een hartekind. Dat maakt een hartafwijking doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen. Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek en geeft voorlichting aan ouders. Zo komt een wereld waarin hartekinderen onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij. www.hartekind.nl
Stopperadvertenties
Van Stichting Hartekind zijn stopperadvertenties en online banners beschikbaar. We stellen het zeer op prijs als u deze plaatst. Via deze link kunt u het beschikbare materiaal bekijken en eenvoudig downloaden. Mist u een formaat, neem dan gerust contact met ons op.
De impact van een hartafwijking bij kinderen
Bekijk in deze video wat de impact is van een hartafwijking bij kinderen.
Dit is een origineel bericht van Stichting Hartekind
Ga naar alle berichten van deze organisatie.