Op zaterdag 15 juni organiseert Stichting Hartekind de tweede editie van de Landelijke Hartekind Dag op Kasteel Groeneveld in Baarn. Op de Hartekind Dag staan alle kinderen met een hartafwijking (hartekinderen) centraal. Zij komen samen met hun broertjes, zusjes, ouders, opa's en oma's naar Baarn want iedereen is welkom. Ouders van hartekinderen ontmoeten op deze dag andere ouders, kunnen ervaringen uitwisselen en verschillende workshops volgen. Hartekinderen worden een echte superheld tijdens het speciale superheldenparcours en kunnen een vlog workshop volgen van de nieuwe Hartekind ambassadeur Nienke Plas. Het wordt een dag met voorlichting, elkaar ontmoeten en vooral ook veel plezier maken met alle hartekinderen samen.
Nieuwe ambassadeur Nienke Plas vlogt met hartekinderen
Dit jaar verzorgt comedian en YouTuber Nienke Plas een vlog workshop waar kinderen op een creatieve manier leren content te maken. Nienke Plas is sinds kort de nieuwe ambassadeur van Stichting Hartekind en zelf ervaringsdeskundige omdat haar dochter Harley een hartekind is. Nu het weer goed gaat met Harley wil Nienke als ambassadeur graag haar bekendheid inzetten om aandacht te vragen voor hartafwijkingen bij kinderen. “Niemand bereidt je voor op de kwetsbaarheid van het ouderschap, de ontiegelijke zorgen die je 'cadeau' krijgt. Het staat in geen enkel boek. Maar wat wij met Harley hebben meegemaakt, gun ik geen enkele ouder. Wat voor mij goed werkte was er veel over praten. Daardoor kon ik beter verwerken wat er gebeurde. Daarom is de Landelijke Hartekind Dag ook zo belangrijk. Hier komen ouders en kinderen samen om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Dit kan ervoor zorgen dat zij zich minder eenzaam en meer gesteund voelen. Ook de voorlichting die hier wordt gegeven is heel waardevol. Het bereidt je voor op wat misschien nog komen gaat, want een hartekind ben je voor het leven.” Naast Nienke Plas zijn er nog meer bekende ambassadeurs aanwezig. Aan het begin van de dag verzorgt ambassadeur ZO!Gospel Choir een zangworkshop voor kinderen.
Hartekind Daan (13) uit Nijmegen regelt nieuwe Tikkie
Bijzonder tijdens deze Landelijke Hartekind Dag is de nieuwe Tikkie die aan het eind van de dag wordt uitgereikt. Een Tikkie is een stoere bedel die hartekinderen ontvangen bij iedere behandeling of onderzoek in het ziekenhuis. Deze verzamelen ze aan de TikkieRing, die ze op deze manier helpt de ervaringen te verwerken. De nieuwe Tikkie is er gekomen door hartekind Daan (13) die er zelf geld voor ingezameld heeft door mee te lopen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Daan: “Toen ik 9 jaar oud was bleek dat ik een hartafwijking had. Dit werd per toeval ontdekt. Gelukkig ben ik snel en goed geholpen. Ik woon zelf in Nijmegen en wilde altijd al heel graag meedoen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Anderhalf jaar na mijn hartoperatie was ik oud genoeg en heb ik voor de eerste keer meegelopen en vorig jaar weer. Ik heb hiermee geld opgehaald voor Stichting Hartekind. Ik ben trots dat er met dit geld nu een nieuwe Tikkie is gemaakt voor de anesthesie die je krijgt voor een operatie zodat je er niets van merkt. Ik weet nog goed dat ik het heel fijn vond dat de dokter van de anesthesie een dag voor de operatie langskwam. Ik merk nu gelukkig niks meer van mijn hartafwijking. Maar soms zie ik het litteken en dan denk ik er wel even aan terug.”
Voorlichting aan harteouders van groot belang
Op de Hartekind Dag geven specialisten vanuit de verschillende kinderhartcentra voorlichting middels informatieve sessies. Thematieken als ‘omgaan met angsten’ of ‘hoe versterk je executieve functies’ komen aan bod. Dat is van groot belang vertelt directeur Zenka Reijn-Slegt. “Veel harteouders hadden voordat ze zelf een hartekind kregen, nog niet eerder gehoord van hartafwijkingen bij kinderen terwijl het toch zoveel voor komt. Maar liefst 1 op de 100 baby’s wordt geboren met een hartafwijking en de impact op een kind en een gezin is enorm. Een hartekind hebben betekent vaak een leven lang zorgen. Stichting Hartekind wil ouders zo goed mogelijk ondersteunen bij dit proces. Daarnaast is het voor hartekinderen zelf heel waardevol te zien dat ze niet de enige zijn waarvan het hartje anders is. Dat geeft ze kracht en nieuwe energie. Daar doen we het voor.”
Fotobijschrift: Hartekind Triss (7) op de Landelijke Hartekind Dag
“Fijn he mama, dat ik niet de enige ben met een hartje dat een beetje anders is"
Deze foto is rechtenvrij te gebruiken, maar wel in context met dit persbericht.
Programma Landelijke Hartekind Dag
Zaterdag 15 juni op kasteel Groeneveld in Baarn
11.30 - 11.45 u Opening met Zenka Reijn, directeur Stichting Hartekind
11.45 - 12.05 u Zingen met Zo! Gospel Choir
12.15 - 13.15 u Superhelden parcours
12.30 - 13.30 u Kinderdisco met DJ Pretwin
12.45 - 13.45 u Vlog workshop van Nienke Plas
13.30 - 14.30 u Superhelden parcours
14.30 - 15.15 u Informatieve sessies, 1e ronde
14.45 - 15.45 u Kinderbingo met Iris Confetti en kinderdisco met DJ Pretwin
15.30 - 16.15 u Informatieve sessies, 2e ronde
16.30 u Bekendmaking nieuwe Tikkie en uitreiking aan hartekind Daan (13) uit Nijmegen
16.40 u Bekendmaking van grote verrassing voor Stichting Hartekind
U bent van harte uitgenodigd op de Landelijke Hartekind Dag. We vragen u contact met ons op te nemen als u van plan bent te komen. Dit vanwege het exclusieve karakter van het evenement.
Een interview met ambassadeur Nienke Plas en hartekind Daan en zijn ouders behoort tot de mogelijkheden.
Het initiatief voor de Anesthesie Tikkie is genomen door Daan samen met zijn ouders. Zijn ouders zijn beiden zelf anesthesioloog en vonden het belangrijk dat er ook een Anesthesie Tikkie kwam zodat de anesthesie een herkenbaar onderdeel is van de zorg voor hartekinderen. Samen met Daan heeft Stichting Hartekind de Anesthesie Tikkie ontwikkeld.
Over Stichting Hartekind
Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in om de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Maar liefst 1 op de 100 baby’s wordt geboren met een hartafwijking en de impact op een kind en een gezin is enorm. Ongeveer tweederde van deze hartekinderen moet vlak na de geboorte al een ingrijpende, levensreddende operatie ondergaan. Soms zelfs meer dan één keer. De meeste hartekinderen krijgen vervolgens hun leven lang te maken met obstakels. Bovendien hebben zij vaak een kortere levensverwachting en beperkingen door hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade. Ongeveer iedere 48 uur overlijdt er in Nederland een hartekind. Dat maakt een hartafwijking doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen. Stichting Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek en geeft voorlichting aan ouders. Zo komt een wereld waarin ook hartekinderen onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij. www.hartekind.nl
Landelijke Hartekind Dag
Deze video geeft een impressie van de Hartekind Dag
Dit is een origineel bericht van Stichting Hartekind
Ga naar alle berichten van deze organisatie.