Stichting Hartekind: Elk kinderhart dat stopt, is er één te veel

11 MRT 2025 08:01 | Stichting Hartekind

Stichting Hartekind, BN’ers en kinderhartcentra slaan handen ineen

‘Elk kinderhart dat stopt, is er één te veel’. Met deze boodschap vraagt Stichting Hartekind in haar nieuwe campagne aandacht voor het feit dat een hartafwijking nog steeds de nummer 1 doodsoorzaak is bij kinderen tot 15 jaar. Vandaag wordt de campagne groots gelanceerd: op één dag bezoeken kinderen met een hartafwijking (hartekinderen) uit het hele land samen met Hartekind ambassadeurs alle kinderhartcentra om aandacht te vragen voor de 25.000 hartekinderen in Nederland. Zij zullen de steunbetuiging ‘Ik vind elk kinderhart dat stopt, er één te veel’ laten tekenen door kindercardiologen, kinderhartchirurgen en IC-verpleegkundigen.


Meer onderzoek is de oplossing

Bijzonder is dat alle zeven academische kinderhartcentra meewerken aan deze roep om steun. Van Groningen, Amsterdam, Nijmegen, Leiden, Rotterdam, Utrecht tot Maastricht, iedereen is ervan overtuigd dat meer aandacht voor de 25.000 hartekinderen in Nederland van levensbelang is. Zenka Reijn-Slegt, directeur Stichting Hartekind: “Er is op dit moment structureel te weinig aandacht voor deze hele grote groep en toch is het de nummer 1 doodsoorzaak bij kinderen tot 15 jaar. Hoe mooi is het dat alle academische centra, hartekinderen en Hartekind ambassadeurs de handen ineenslaan om samen meer aandacht te vragen voor hartafwijkingen bij kinderen. En terecht, want elk kinderhart dat stopt, is er één te veel. Meer onderzoek is de oplossing en dat is waar wij ons bij Stichting Hartekind hard voor maken.”



Hoop voor toekomstige hartekinderen

Door meer onderzoek kunnen de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking vergroten en hun kwaliteit van leven verbeteren. Een van de onderzoeken die Stichting Hartekind financiert is het FUTURE 2.0 onderzoek. Hierin werken alle zeven academische kinderhartcentra samen om de overlevingskansen van pasgeboren hartekinderen verder te vergroten. Dit doen zij door met MRI-technieken al in de buik van de moeder te bekijken hoe de hartafwijking er precies uitziet zodat operaties beter voorbereid kunnen worden. Hans Breur, kindercardioloog en onderzoeksleider van FUTURE 2.0: “De MRI-scan van het hart van de ongeboren baby is een prachtige techniek, waarvan ik geloof dat deze echt een meerwaarde is! Het FUTURE 2.0 onderzoek introduceert deze techniek nu in alle Nederlandse academische ziekenhuizen. Dat hiervoor kindercardiologen, gynaecologen en radiologen uit alle centra de handen ineenslaan, laat zien wat echt belangrijk is: samen onderzoek doen om de zorg voor kinderen met een hartafwijking nóg beter te maken!”



Hartekinderen vertellen hun verhaal

Centraal in de bewustwordingscampagne staan de verhalen van vier hartekinderen: Merel (7) uit Barneveld, Noah (7) uit Macharen, Fiene (9) uit Duizel en de helaas veel te vroeg overleden Mette uit Zwolle. Zij hebben in hun jonge leven al veel meegemaakt. “Ik ben tachtig keer in het ziekenhuis geweest en vijf keer aan mijn hart geopereerd”, vertelt Merel in de TV-spot. Bij Noah kwam zijn hartafwijking aan het licht toen hij twee jaar geleden plotseling een hartstilstand kreeg. “Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als ik niet in de buurt was geweest”, vertelt zijn moeder Kelly. Fiene is er heel eerlijk over: “Als de dokter me niet meteen kon helpen, dan was ik er nu misschien niet meer geweest”. Want inderdaad, er overlijden nog steeds te veel kinderen aan een hartafwijking. Eén van hen is de kleine dappere Mette aan wie de TV-spot wordt opgedragen. Haar ouders werken graag mee aan de campagne. “We hopen dat door meer onderzoek andere kinderen het lot van onze Mette bespaard blijft.”

Op de website van Stichting Hartekind kan iedereen de steunbetuiging tekenen.

De indringende TV-spot die onderdeel is van de campagne, is vanaf vandaag te zien.

Merel, 7 jaar uit Barneveld

Noah, 7 jaar uit Macharen

Fiene, 9 jaar uit Duizel

Nienke Plas & Harley (2) uit Amsterdam

Foto's zijn rechtenvrij te gebruiken, maar wel in context met dit persbericht.

Noot voor de redactie

Lancering campagne ‘Elk kinderhart dat stopt, is er één te veel’

Ambassadeurs en hartekinderen bezoeken vandaag, dinsdag 11 maart, alle zeven academische kinderhartcentra. In elk centrum wordt de steunbetuiging ‘Ik vind elk kinderhart dat stopt, er één te veel!’ door de ambassadeur van Stichting Hartekind, een hartekind uit het betreffende kinderhartcentrum en zoveel mogelijk betrokken medisch specialisten ondertekend. Ieder kinderhartcentrum maakt daar haar eigen programma omheen.

U bent van harte uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Wij vragen u zich hiervoor vooraf aan te melden. Ook een interview met één van de ambassadeurs, kindercardiologen, hartekinderen en hun ouders behoort tot de mogelijkheden.

De dag eindigt in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht waar alle steunbetuigingen samenkomen en de campagne officieel wordt gelanceerd met ambassadeurs Ruben Nicolai, Nienke Plas, Sanne Keizer, Yara van Kerkhof en Avalon Aardoom. Hier ontmoet u de kinderen Merel, Fiene en Noah uit de TV-spot en zal deze ook voor het eerst te zien zijn. Ook wordt er dieper ingegaan op het door Stichting Hartekind gefinancierde Future onderzoek waarin alle kinderhartcentra samenwerken om de overlevingskansen van pasgeboren hartekinderen te vergroten.


Tijdschema dinsdag 11 maart

10.00 uur | Maastricht UMC+ | Nienke Plas | Poppie-Rose (5)

11.00 uur | Erasmus MC | Shirma Rouse & Avalon Aardoom | Noah (7)

12.00 uur | UMCG | Yara van Kerkhof | Elina (11) & ouders van Mette

12.30 uur | LUMC | Nienke Plas | Harley (2)

13.30 uur | Radboudumc | Avalon Aardoom & Sanne Keizer | Noah (7)

14.30 uur | Amsterdam UMC | Nienke Plas | Harley (2)

15.00 uur | Wilhelmina Kinderziekenhuis | Ruben Nicolai | Merel (7) & Fiene (9)

16.30 uur | Wilhelmina Kinderziekenhuis | Lancering campagne | Merel (7), Fiene (9) en Noah (7)

Over Stichting Hartekind

Stichting Hartekind zet zich met hart en ziel in om de overlevingskansen van kinderen met een hartafwijking te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren. Maar liefst 1 op de 100 baby’s wordt geboren met een hartafwijking en de impact op een kind en een gezin is enorm. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 700 kinderen geopereerd aan een hartafwijking. Ongeveer de helft van deze kinderen wordt geopereerd vóór de eerste verjaardag. Soms zelfs meer dan één keer. De meeste hartekinderen krijgen vervolgens hun leven lang te maken met obstakels. Bovendien krijgt een deel van de kinderen te maken met hartfalen, hartritmestoornissen en/of opgelopen hersenschade, als gevolg van hun hartafwijking. Een hartafwijking is de nummer 1 doodsoorzaak bij kinderen tot 15 jaar. Stichting Hartekind financiert levensbelangrijk onderzoek en geeft voorlichting aan ouders en kinderen. Stichting Hartekind is daarmee het enige erkende goede doel dat zich uitsluitend inzet voor onderzoek naar hartafwijkingen bij kinderen. Zo komt een wereld waarin hartekinderen onbezorgd kind kunnen zijn, steeds dichterbij. www.hartekind.nl

Stopperadvertenties

Van Stichting Hartekind zijn stopperadvertenties en online banners beschikbaar. We stellen het zeer op prijs als u deze plaatst. Via onze perspagina kunt u het beschikbare materiaal bekijken en eenvoudig downloaden. Mist u een formaat, neem dan gerust contact met ons op.

De impact van een hartafwijking bij kinderen

Bekijk in deze video wat de impact is van een hartafwijking bij kinderen. 

(Niet voor publicatie). Voor meer informatie over Stichting Hartekind kunt u contact opnemen met: Stichting Hartekind / Monique Hoppenbrouwers / Media & Voorlichting / m.hoppenbrouwers@hartekind.nl / 06 48 26 12 77

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen