'Zonder arbeidsmigranten geen toekomstbestendige zorg'

11 JUN 2025 07:15 | OTTO Health Care
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Raymond Puts

Aanleiding:
Huisvesting en taalbarrière maken zorgsector huiverig voor arbeidsmigranten | Economie | NU.nl

De zorgsector kampt met een structureel en groeiend personeelstekort. Toch sluit de sector een deel van de oplossing, internationale zorgprofessionals, bij voorbaat uit. Zaken als taal, diploma’s en huisvesting worden als te ingewikkeld afgedaan. Dat is onverstandig. Andere landen laten zien dat het wél kan. Ook Nederland moet deze route serieus nemen. Zonder alle deeloplossingen kan het personeelstekort niet worden gedicht.

De komende tien jaar dreigt een tekort van meer dan 265.000 zorgmedewerkers. Verpleegkundigen raken overbelast, wachtlijsten groeien, en mantelzorgers lopen op hun tandvlees. We investeren in opleidingen, verminderen regeldruk en zetten technologie in. Maar zelfs als al die maatregelen slagen, blijft het gat groot. We hebben eenvoudigweg meer zorgverleners nodig.

Juist daarom is het schrijnend dat de inzet van internationale zorgkrachten wordt afgedaan als ‘te ingewikkeld’. De zorgsector uit zorgen over taal, diploma's, huisvesting en de zorgcapaciteit in het land van herkomst. Die zorgen zijn terecht, maar niet onoverkomelijk. Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk laten zien dat het mogelijk is om buitenlandse zorgprofessionals succesvol te integreren. Daarnaast hebben landen zoals Indonesië en de Filipijnen een overschot aan gekwalificeerd zorgpersoneel. Met goede begeleiding, duidelijke taaltrajecten en samenwerking met gemeenten voor huisvesting, kunnen we ook in Nederland stappen zetten.

Andere sectoren draaien al jaren op internationale arbeid. Denk aan distributie, bouw en logistiek. Waarom zouden we in de zorg, een sector die letterlijk over leven en welzijn gaat, genoegen nemen met minder daadkracht? Wat als straks patiënten moeten wachten omdat we het ‘te lastig’ vonden om huisvesting te regelen? Dat is geen principiële keuze, dat is een stille aanvaarding van achteruitgang.

Niemand zegt dat dit dé oplossing is. Maar het is wél een deel van de oplossing. En wie deze route nu afwijst zonder serieus alternatief, accepteert dat patiënten langer wachten, personeel overbelast raakt en mantelzorgers uitvallen. Dat is niet houdbaar.

We hebben mensen nodig voor de zorg in Nederland. Goed opgeleide mensen, die Nederlands spreken, in vaste dienst van het ziekenhuis en die we goed kunnen begeleiden. Laten we het lef tonen om het probleem écht op te lossen. Want zonder handen, geen zorg.

Expertquote ook namens Gert-Jan Segers, strategisch adviseur bij OTTO Health Care. OTTO Health Care faciliteert momenteel zorgprofessionals uit zowel Europa als van buiten Europa. OTTO Health Care verzorgt de begeleiding van deze goed opgeleide zorgprofessionals naar Nederland. Onze aanpak focust zich op het faciliteren van ethische recruitment, het aanbieden van een Nederlands taal- en cultuurprogramma, ontzorgen in de volledige vergunningsprocedure en het geven van een volledige onboarding in Nederland.

Meer binnen de rubriek Zorg