Kandidaten Tweede Kamer doen mee aan het Grote Techniek Debat

30 OKT 2023 10:35 | Techniek Nederland

Brancheorganisatie Techniek Nederland organiseert op 8 november in Woerden het Grote Techniek Debat. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen gaan Mona Keijzer (BBB), Eddy van Hijum (NSC), Silvio Erkens (VVD), Derk Boswijk (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) met elkaar én met de technieksector in debat over de energietransitie, het tekort aan technische vakmensen en de invoering van zero-emissiezones; onderwerpen die bepalend zijn voor de toekomst van Nederland. Het Grote Techniek Debat begint om 16.00 uur in de opleidingslocatie TechnoHUB in Woerden en duurt tot 17.30 uur. Roderik van Grieken treedt op als debatleider.

Opvallende deelnemers aan het debat

Eén van de deelnemers aan het debat is Mona Keijzer, nummer twee op de lijst van de BBB. Tot twee jaar geleden was Keijzer staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. De onderwerpen van het Grote Techniek Debat zijn voor haar dus zeker niet nieuw. Dat geldt ook voor Eddy van Hijum, die aanschuift namens Pieter Omtzigts NSC. Als gedeputeerde in de provincie Overijssel hield Van Hijum zich jarenlang actief bezig met het aanjagen van de energietransitie. De andere deelnemers aan het debat, Silvio Erkens (VVD), Derk Boswijk (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) zijn op dit moment lid van de Tweede Kamer en hebben daar onder meer Economische Zaken en Klimaat in hun portefeuille. 

Terpstra: ‘Partijen moeten met antwoorden komen.’

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland vindt het belangrijk dat de partijen zich tijdens de campagne uitspreken over onderwerpen als de energietransitie en de instroom van technische vakmensen. ‘De besluiten die een nieuw kabinet gaat nemen, zijn van groot belang voor de technieksector. Hoe versnellen we de energietransitie? Op welke manier maken we onze economie duurzaam en circulair? Wat doen we aan het tekort aan technische vakmensen? Wat betekent de invoering van zero-emissiezones voor installateurs en retailers? Dat zijn concrete vragen die bepalend zijn voor onze toekomst. Ik ben heel benieuwd naar de antwoorden van de verschillende partijen.’

TechnoHUB

Het Grote Techniekdebat vindt plaats in de TechnoHUB in Woerden, een locatie waar techniek, innovatie en onderwijs bij elkaar komen. Onderwijs, bedrijven en overheid werken er samen aan de toekomst van de techniek.

Beperkt aantal zitplaatsen

Ondernemers en medewerkers in de techniek en de industrie, stakeholders, studenten en andere belangstellenden kunnen het Grote Techniek Debat gratis bijwonen. Het aantal zitplaatsen in de TechnoHUB is beperkt, de aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Aanmelden kan via deze link.

Techniek Nederland is de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Wij vertegenwoordigen meer dan 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totale omzet van 26 miljard euro per jaar. De installatiesector biedt werkgelegenheid aan 180.000 mensen. De technische detailhandel bestaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van ruim 10 miljard euro per jaar. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Bouw en techniek