Na terugkeer van vakantie is legionella in ieder huis een risico

08 AUG 2023 12:58 | Techniek Nederland

Na de zomervakantie ligt in iedere woning een legionellabesmetting op de loer. Een kraan die langer dan een week niet wordt gebruikt, vormt al een reëel risico op een legionella-infectie. De legionellabacterie komt onder meer voor in waterleidingen, douchemengkranen en andere kranen in en om het huis. Besmetting met de bacterie kan leiden tot een ernstige longontsteking. Veel mensen raken onnodig besmet nadat ze terugkeren van hun vakantie. Volgens Techniek Nederland, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, is dat onnodig omdat legionellabesmettingen meestal eenvoudig te voorkomen zijn.

Legionella kan dodelijk zijn

Tijdens vakanties worden de kranen in huis niet gebruikt. Het water in de leidingen staat stil en de watertemperatuur komt al snel boven de 25 graden. Onder die omstandigheden kan de legionellabacterie zich snel vermenigvuldigen. Een legionellabesmetting kan vermoeidheid en griep veroorzaken, maar ook een (dubbele) longontsteking. In een aantal gevallen heeft een legionella-infectie zelfs een dodelijke afloop. Jaarlijks zijn er zeshonderd meldingen, maar waarschijnlijk komen er in werkelijkheid veel meer legionellabesmettingen voor.

Douchekop in een washandje

De kans op een legionellabesmetting is het grootst als de bacterie zich via waternevel kan verspreiden. Legionella-expert Eric van der Blom van Techniek Nederland: ‘Bij het inademen van die nevel nestelt de legionellabacterie zich in de longen. Het is verstandig om bij thuiskomst door alle kranen en douches in huis minimaal een minuut lang met heet water te laten stromen en daarna met koud water naspoelen.’ Om te voorkomen dat het water vernevelt, kan de douchekop in een emmer water worden gelegd of in een washandje. Het doorspoelen van de leidingen heeft als bijkomend voordeel dat metalen en andere stoffen uit de drinkwaterleiding verdwijnen en het water weer vers is om te gebruiken.

Legionella in het buitenland

Ook in het buitenland lopen tientallen Nederlanders op vakantie een legionellabesmetting op. Wanneer Is het appartement of vakantiehuis al een week of langer niet gebruikt, dan vormt ook daar iedere kraan en elke douche een risico. Techniek Nederland adviseert daarom ook bij aankomst op de vakantiebestemming eerst de kranen goed door te spoelen.

Zeven tips tegen legionella

- Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen minimaal een minuut lang door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt. Dat kan door de sproeikop in een emmer water of een washandje te houden of door het sproeistuk van de kraan af te halen.

-  Zorg er indien mogelijk voor dat het water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

-  Laat ook op de vakantiebesmetting alle kranen enkele minuten doorspoelen.

-  Ook een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt vormt een risico. Spoel ook tuinslangen door en voorkom verneveling.

-  Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.

-  Ontsmet regelmatig het bubbelbad (of de spa, whirlpool, jacuzzi of hot tub) volgens de gebruiksaanwijzing.

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 6.300 bedrijven in de installatiebranche en de technische detailhandel. Met een jaaromzet van meer dan 16 miljard euro en werkgelegenheid voor zo’n 130.000 personen zijn we een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws