Presentatie 'Rosies en Blitzmädchen' in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

30 MRT 2017 10:52 | Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945

In het kader van ‘Rosie the Riveter’, de huidige tijdelijke tentoonstelling, organiseert het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek gedurende het jaar 2017 een aantal levendige presentaties rondom dit thema. Op 6 april a.s. vindt de eerste presentatie plaats. Prof. dr. Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt dan over de vrijwel onbekende propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te gaan werken in de oorlogsindustrie. De voertaal van de lezing is Engels.

Mensen van over de hele wereld zijn bekend met de iconische ‘Rosie the Riveter’ cover van de Saturday Evening Post (1943) en de "We Can Do It" poster van een stoere jonge vrouw met een rode bandana. Minder bekend zijn de veranderingen in de propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te werken in de oorlogsindustrie. Hoe dacht Nazi-Duitsland over de rol van vrouwen binnen de oorlogsindustrie? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de Amerikaanse strijd voor democratie en de Nationaal Socialistische strijd voor wereldoverheersing? En op welke manier worden Amerikaanse Rosies en Duitse Blitzmädchen herinnerd in een nationale en internationale context?

Prof. dr. Frank Mehring laat de verschillende propagandatechnieken zien aan de hand van een analyse van films, liedjes, foto’s en advertentiemateriaal.

 

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Datum: 6 april 2017. Aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Entree: € 5,00 per persoon. De Museumkaart is geldig.

De voertaal van de lezing is Engels.

Reserveren noodzakelijk: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl

Facebook: /Bevrijdingsmuseum, Twitter: @bevrijding

Meer binnen deze rubriek