'Bedrijven moeten nú welzijn centraal stellen, anders blijft de prijs hoog'

18 OKT 2024 15:22 | NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Marleen Vermeulen

Aanleiding:
Roos Moggré over mentale gezondheid: 'Oversharing bestaat niet' - LINDA.nl

Volgens cijfers van ArboNed en Human Capital zijn stressklachten onder medewerkers met 8 procent gestegen. Deze toename komt niet als een verrassing. Net als in de persoonlijke verhalen van bekende mannen over psychische kwetsbaarheid uit het boek Altijd blijven scheren van Roos Moggré, zien we dat medewerkers vaak de signalen van stress en mentale overbelasting negeren, totdat het te laat is. Medewerkers willen zelf verantwoordelijkheid nemen, maar voelen zich vaak gevangen in een werkcultuur waar meetbare resultaten en productiviteit belangrijker zijn dan hun welzijn.

Eigen regie over welzijn is essentieel

Wat Roos Moggré laat zien, geldt ook op de werkvloer: zolang medewerkers zich niet kwetsbaar durven opstellen en geen ruimte krijgen om hun eigen mentale gezondheid serieus te nemen, blijft de werkdruk stijgen. Bedrijven moeten een omgeving creëren waarin eigen regie over welzijn mogelijk is. Dit betekent dat medewerkers zelf keuzes moeten kunnen maken over hoe zij met hun gezondheid omgaan, zonder angst voor stigma of negatieve gevolgen.

De oplossing ligt in verbindend leiderschap

De verhalen in Moggré's boek tonen aan dat psychische kwetsbaarheid iedereen kan treffen, en dit geldt ook voor medewerkers. Bedrijven kunnen helpen door te investeren in preventieve programma’s en meer flexibiliteit op de werkvloer. Daarnaast is verbindend leiderschap cruciaal: leiders die bruggen slaan tussen persoonlijke groei en organisatiebelangen zorgen ervoor dat medewerkers zich veilig voelen om over hun mentale gezondheid te praten en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.

Gezonde medewerkers zijn de sleutel tot succes

Uit onderzoek blijkt dat gelukkige en gezonde medewerkers productiever en innovatiever zijn. Het is tijd dat bedrijven dit gaan zien en hun focus verleggen van verzuimcijfers naar welzijn. Door ruimte te bieden voor eigen regie over mentale gezondheid, plukken zowel medewerkers als bedrijven de vruchten van een gezondere, duurzamere werkcultuur.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen