Klaas Koster
Aanleiding:
Een vierdaagse werkweek? 'Voor werkgevers is dit een nachtmerrie' | Economie | NU.nl
De vierdaagse werkweek lijkt een veelbelovende optie, maar biedt geen oplossing voor de hardnekkige problemen op de arbeidsmarkt. Met een ongekend aantal openstaande vacatures, vooral in cruciale sectoren zoals zorg en onderwijs, kunnen we ons simpelweg niet veroorloven om minder te werken. De vierdaagse werkweek zou de druk op werkgevers en medewerkers verder verhogen, terwijl de belofte van verhoogde productiviteit nog allerminst bewezen is. Minder werken gaat ons niet uit de crisis helpen.
‘Als je doet wat je leuk vindt en wat bij je levensdoel(en) en talenten past, hoef je nooit hard te werken.’
Werkgevers moeten juist inzetten op een zesdaagse werkweek. En dan vooral in een vorm die medewerkers energie geeft en hen in staat stelt werk te doen dat écht bij hen past. Medewerkers ervaren dan minder stress en meer zingeving. Zes dagen werken vanuit liefde voor je werk voelt dan niet als een last, maar draagt juist bij aan werkplezier en betrokkenheid. Bovendien creëert een zesdaagse werkweek meer ruimte voor verbindingsmomenten op de werkvloer, zoals het kletsen bij het koffiezetapparaat, en biedt het de flexibiliteit die mensen nodig hebben voor een goede werk-/privébalans.
Duurzame en gelukkige werkcultuur
Hoewel het misschien lijkt alsof dit meer tijd kost, leidt het er uiteindelijk toe dat mensen effectiever samenwerken en productiever worden. We hebben geen behoefte aan kortere werkweken, maar aan werk dat betekenisvol is. Het zou heel mooi zou zijn als elke werkgever medewerkers aan zich verbindt met die intentie. Als we daarbij moderne arbeidstijden invoeren die flexibel zijn, bouwen we aan een werkomgeving waar mensen met plezier zes dagen willen werken. Zo lossen we niet alleen de krapte op de arbeidsmarkt op, maar zorgen we ook voor een duurzame en gelukkige werkcultuur.
Dit is een origineel bericht van NGvV - Nederlands Genootschap van Vitalogen
Ga naar alle berichten van deze organisatie.