Ben je ondernemer en op zoek naar een zakelijke auto? Er zijn verschillende opties en het kan handig zijn om deze even grondig te onderzoeken. Je kunt kiezen voor kopen, huren of leasen. Maar heb je ook nagedacht over de vraag of je de auto beter zakelijk kunt rijden of privé? En welke autoverzekering past het beste bij je situatie? Afhankelijk van je keuze zijn er verschillende fiscale implicaties. Wat zijn dus jouw opties en wat past het beste bij jouw bedrijfssituatie?
Je kunt kosten aftrekken
Wist je dat je voor elke zakelijk gereden kilometer met een privéauto € 0,21 kunt aftrekken? Als je daarentegen kiest voor een zakelijke auto, dan zijn alle kosten aftrekbaar. Denk aan uitgaven voor benzine, onderhoud, parkeren en zelfs de wasstraat, al zijn boetes uiteraard niet aftrekbaar. Met een privéauto mag je alle zakelijke kosten aftrekken bij je btw-aangifte, behalve de privékilometers. En interessant genoeg wordt woon-werkverkeer gezien als privégebruik. Ook goed om te weten: met een privéauto betaal je geen bijtelling, maar met een zakelijke auto wel (als je meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt). Als je een privéauto gebruikt, moet je een nauwkeurige rittenadministratie bijhouden van al je zakelijke ritten. Bij een zakelijke auto is dit alleen nodig als je minder dan 500 kilometer per jaar privé rijdt.
Auto op de zaak kopen
Wil je je auto zakelijk of privé gebruiken? Als je kiest voor zakelijk, dan mag je alle autokosten van de belasting aftrekken. Denk aan kosten voor APK, motorrijtuigenbelasting en andere uitgaven. Maar denk ook goed na over het type auto dat je koopt vanwege de bijtelling, die vaak lager is voor elektrische auto's. Reken op ongeveer 16 tot 22 procent. Dit percentage wordt toegepast op de waarde van je auto en bij je inkomen opgeteld, waardoor je hierover inkomstenbelasting betaalt! Een handige vuistregel: als de kosten van de auto lager zijn dan de bijtelling, is het misschien slimmer om privé te rijden. Je kunt dan namelijk 21 cent per zakelijk gereden kilometer aftrekken als zakelijke kosten. Dus, wat wordt het voor jou: zakelijk of privé?
Zakelijk leasen: operational en financial lease
Als ZZP'er kun je naast kopen ook zakelijk leasen. Een groot voordeel hiervan is dat je je geen zorgen hoeft te maken over onderhoudskosten, want je betaalt elke maand een vast bedrag. Maar hoe weet je nu of leasen voordeliger is dan kopen? Je zou dit zelf kunnen berekenen door te kijken naar de jaarlijkse afschrijving van een gekochte auto en de verwachte onderhoudskosten. Weet ook dat je bijtelling betaalt als je de leaseauto privé gebruikt. Je hebt de keuze tussen operational en financial lease. Bij operational lease ben je eigenlijk de huurder; de leasemaatschappij blijft eigenaar van de auto en je mag de auto niet op je balans zetten. Bij financial lease ben je vanaf het begin de eigenaar op papier, het werkt als een soort lening die je in termijnen afbetaalt. Hierdoor kun je de auto wel op je balans zetten en profiteer je meestal van renteaftrek en afschrijvingsmogelijkheden. Welke leasevorm past het beste bij jouw situatie?
Een auto huren
Tot slot kun je een auto huren. Dat kan best handig zijn, bijvoorbeeld als je een klus hebt in het buitenland of als je gaat verhuizen. Wist je dat je de huurkosten kunt aftrekken van de belasting? Bedrijven zoals Sixt, die vestigingen hebben door heel Europa, bieden deze mogelijkheid. Maar er zijn ook alternatieven, zoals platforms waar je auto's kunt 'delen'. Dit zijn auto's van particulieren die hun voertuig beschikbaar stellen aan anderen. Nu je de voor- en nadelen van kopen, leasen en huren kent als ZZP'er, welke optie heeft jouw voorkeur?
Dit is een origineel bericht van Traffic Family
Ga naar alle berichten van deze organisatie.